Redactia.ro
Home » Știri » Se redeschid grădinițele private după 15 iunie? Anunțul mult așteptat de părinți

Se redeschid grădinițele private după 15 iunie? Anunțul mult așteptat de părinți

grădiniţele private

În ultima perioadă a circulat o informație potrivit căreia grădiniţele private, dar și creșele și after-school-urile s-ar putea redeschide după data de 15 iunie.

Autoritățile române au parte de presiuni teribile din partea mediului de afaceri pentru a permite reluarea activităților economice de orice fel. Proprietarii grădiniţelor pri­vate cer autorităţilor să le permită să reia activitatea de pe 15 iunie şi să comunice clar ce au pregătit pentru perioada viitoare în ceea ce îi priveşte.

Oficialii îi liniștesc și spun că este posibil ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private „în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite”. Nu a fost dată însă o dată exactă.

Raed Arafat, precizări despre deschiderea grădinițelor private

În ceea ce privește părinții care abia așteaptă să-și ducă copii din nou la creșă sau grădiniță, Raed Arafat a venit cu precizări clare. „Şcoala este până la 15 septembrie închisă clar. Ulterior, depinde cum evoluează. Dar la acest moment nu există, să nu speculăm cu nimic şi să se pregătească pentru un mod de desfăşurare a activităţii”, a declarat secretarul de stat în MAI. Întrebat dacă măsura se aplică şi grădiniţelor private, Arafat a spus: „La acest moment aceasta este decizia: 15 septembrie deschiderea şcolii”.

Raed Arafat a ţinut să precizeze că „pentru restul amplasamentelor este normal să mai apară discuţii pe perioada aceasta de relaxare”, dar că „trebuie să înţelegem că oamenii sunt cei care au cerut ca şcoala să nu se deschidă, iar acum oamenii ştiu că dacă trimit copilul indiferent unde într-o colectivitate, copilul poate să devină vectorul de infecţie pentru familie”.

Grădinițele private, în pragul falimentului

Grădiniţele private se tem de faliment şi cer sprijin financiar. Multe și-au trimis angajații în șomaj tehnic și percep taxă de școlarizare, chiar dacă nu primesc copii. Dar chiar și așa, nu pot întârzia la nesfârșit cu plata chiriei și riscă să piardă sediul unde funcționează.

Asociaţia Şcolilor Particulare din România (ASP) afirmă că între 30% şi 50% dintre grădiniţele private sunt acum în pericol. În România sunt 1.560 de unităţi particulare de învăţă­mânt, dintre care 46% sunt la nivel preşcolar – adică grădiniţe şi creşe, 14% sunt instituţii de învăţământ primar şi 11% sunt instituţii de învăţământ liceal, conform datelor de pe site-ul Asociaţiei Şcolilor Particulare. Aproape 33% dintre unităţile particulare de învăţământ sunt în Bucureşti, conform Mediafax.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: