Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legea adopției! Ce modificări au fost aduse

Se schimbă legea adopției! Ce modificări au fost aduse

GALERIE FOTO (3)

Vești mai bune în ceea ce privește adopția unui copil. Parlamentul a votat în unanimitate modificarea legii cu acest scop și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Una dintre modificări se referă la faptul că  un copil va putea fi adoptat doar cu acordul părinților.

Cum se poate adopta un copil acum

Parlamentul a făcut modificări importante la legea adopției. Dacă până acum procesul era unul mai complex, iată că acesta devine mai simplu. De exemplu, dacă până în prezent, un copil putea fi declarat adoptabil cu acordul rudelor până la gradul patru, ei bine, acum se poate face aceste lucru doar cu acordul părinților.

Prevederea menționată este valabilă pentru copiii care nu pot fi crescuți de familia biologică sau care sunt crescuți în centrele de plasament.

Stimulente financiare pentru familiile care adoptă copii cu dizabilități

Asemeni familiilor biologice, familiile adoptive vor avea parte de aceleași  beneficii. Mai mult, pentru cele care aleg să crească copii cu dizabilități sau cu vârste mai mari, se vor asigura stimulente financiare. Iar asta nu este tot, se vor asigura și fonduri pentru tratamentele de care acești copii cu problem au nevoie.

Ce se întâmplă cu frații din centrele de plasament

Procedurile precizate anterior, vor fi desemnate și în cazul fraților din sistemul de protecție specială. Iar părinții adoptivi care au adoptat deja un frate dobândesc, și ei, prioritate, la potrivirea cu ceilalți frați din sistemul de protecție a copilului

”Am observat că a crescut interesul pentru adopție în acest an, cu toată perioada de urgență, de alertă și cu situația cu care ne confruntăm cu toții”, spune Stanca Mezei, DGASPC Cluj.

Atestat de la 2, la 5 ani pentru adopție

Se prelungește și atestatul de familie adoptatoare. Mai exact, de la 2, la 5 ani, iar, părinții biologici nu vor mai putea interveni asupra unei adopții deja efectuate de 6 luni.

”Noi am prins perioada în care atestatul era valabil un singur an de zile și pentru că adopția noastră a durat 2 ani și jumătate, normal că am trecut prin prelungire cel puțin o dată. Ce a însemnat asta? Un nou set de acte. Nu ne-a înfrânat nici măcar avântul de a adopta doi copii până la urmă, dar a fost un dezavantaj pentru noi”, povesteste Mihaela, special întoarsă din Germania cu soțul ei să adopte două fetițe gemene.

Psihologii privesc cu ochi buni relaxarea demersului de adopție a unui copil.

”Faptul că procesul devine mult mai relaxat, omul, părintele, devine un părinte mult mai eficient și mult mai funcțional. Se poate implica efectiv de profilul copilului pe care o să îl aibă drept copil în casă, spune psihologul Lenke Iuhos.

Mii de copii sunt în centrele de plasament din țară și au nevoie de o familie. Conform datelor oficiale făcute publice de Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, sunt aproximativ 50.000 de copii în creșterea statului.  Cifrele arată că în anul  2017 puțin peste 3000 de persoane aveau atestatul necesar adopției și puțin peste 1000 persoane au și adoptat copii.

Pentru ca noile modificări să devină valabile, legea adopției trebuie trimisă cu aceste noi aspecte, către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: