Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legea. Ce trebuie să facă toți proprietarii de apartamente care au chiriaș. Este obligatoriu din 10 iunie

Se schimbă legea. Ce trebuie să facă toți proprietarii de apartamente care au chiriaș. Este obligatoriu din 10 iunie

inchiriere apartament

Se schimbă legea în România. Ce obligație în plus vor avea proprietarii de apartamente care au chiriași începând cu data de 10 iunie. În termen de 15 zile, ei trebuie să ia în spaţiu chiriaşul care are trecută în buletin o altă adresă decât cea la care locuieşte, efectiv. Iată detaliile!

Ce obligație vor avea proprietarii care-și închiriază apartamentul

Proprietarii care au în chirie o persoană cu o altă adresă în buletin decât cea la care locuieşte efectiv sunt obligați să meargă cu aceasta la Evidența Populației în termen de 15 zile pentru a efectua procedurile pentru luarea în spațiu a chiriașului.

De asemenea, în situația în care un chiriaș nu și-a schimbat adresa din buletin cu cea la care locuiește în termen de 15 zile de la mutare, proprietarul este obligat să efectueze aceleași proceduri pentru luarea în spațiu a chiriașului.

Această obligație a proprietarilor este menționată cât se poate de clar prin lege. „Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1)  are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, se arată în lege. Așa cum era de așteptat, cei care nu respectă legea vor fi sancționați și vor fi obligați să plătească amenzi.

Pentru aceia care nu vor respecta aceste reguli sunt prevăzute amenzi cuprinse între 75 lei și 150 de lei. Excepție fac oamenii care locuiesc la o adresă decât cea trecută în buletin în scop turistic ori locuiesc în altă parte în interes de serviciu.

Domiciliul unei persoane, conform legii, este locul unde aceasta declară că are locuința principală, în timp ce reședința reprezintă locuința secundară.

Pentru a permite cuiva să locuiască într-un anumit spațiu, este necesar un act notarial prin care persoana care găzduiește (denumită „găzduitor”) dă acordul său pentru ca o altă persoană să se mute în acea locuință.

Cu alte cuvinte, proprietarul acordă permisiunea ca o altă persoană să locuiască la adresa respectivă și să menționeze acea adresă în documentele sale de identitate. Declarația emisă de găzduitor servește ca dovadă a adresei de domiciliu în fața autorităților de poliție atunci când se solicită schimbarea adresei în cartea de identitate sau la obținerea unei vize de flotant.

Pentru aceasta, sunt necesare copii și originalul buletinului proprietarului, precum și titlul de proprietate al găzduitorului, care poate fi un document de vânzare-cumpărare, donație, comodat sau orice altă dovadă că proprietatea aparține persoanei care găzduiește. De asemenea, poate fi necesară și o încheiere de intabulare, în cazul în care există astfel de documente.

Acte necesare pentru luarea în spațiu: 

  • cartea de identitate a proprietarului (original)
  • cartea de identitate a persoanei care va fi luată în spațiu (copie)
  • titlul locativ al gazduitorului (original) – contract de vânzare, donație, comodat, hotărâre judecatorească definitivă
  • încheierea de intabulare (dacă există)

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: