Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legea în România! Decizia luată astăzi, 5 Iulie

Se schimbă legea în România! Decizia luată astăzi, 5 Iulie

Se schimbă legea în România! Decizia luată astăzi, 5 Iulie

Într-o zi memorabilă pentru sistemul judiciar din România, Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 5 iulie 2024 două decrete cruciale care marchează o schimbare semnificativă în legislația țării. Aceste modificări legislative vizează nu doar structura instituțională a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), dar și utilizarea semnăturii electronice și a mărcii temporale în cadrul serviciilor de încredere.

Se schimbă legea în România

Prin primul decret, Klaus Iohannis a oficializat Legea care reconfigurează SIIJ și modul de funcționare al acesteia în cadrul Codului de procedură penală. Această mișcare a fost amplu anticipată și a fost salutată ca un pas esențial pentru consolidarea statului de drept în conformitate cu standardele europene. Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a subliniat importanța dialogului constant cu Comisia Europeană și cu comisarul pentru justiție, Didier Reynders, în formularea acestei legislații.

„Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăți cadrul normativ relevant, precum și al discuțiilor cu partenerii europeni”, potrivit Capital. 

Aceasta a reiterat că consolidarea cadrului juridic și instituțional este esențială pentru alinierea României la normele europene în domeniul justiției.

„Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăți cadrul normativ relevant, precum și al discuțiilor cu partenerii europeni. Am dialogat constant cu Comisia Europeană și cu comisarul pentru justiție, Didier Reynders, cu privire la această modificare legislativă. Una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic și a capacității instituționale a sistemului post-SIIJ”, a mai declarat Gorghiu.

Al doilea decret semnat astăzi de Klaus Iohannis

În paralel, al doilea decret semnat astăzi de Klaus Iohannis marchează intrarea în vigoare a Legii privind utilizarea semnăturii electronice și a mărcii temporale în prestarea serviciilor de încredere. Această lege are scopul de a facilita mediul de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale moderne, îmbunătățind eficiența și siguranța tranzacțiilor comerciale și administrative.

Aceste modificări legislative nu sunt izolate în peisajul politic actual. Ele vin în urma unor luni de dezbateri intense și colaborare atentă între instituțiile statului și partenerii externi, reflectând angajamentul României de a întări statul de drept și de a promova o justiție echitabilă și transparentă.

În plus, semnarea a trei alte decrete importante cu o zi înainte, pe 4 iulie 2024, evidențiază angajamentul continuu al Președintelui Klaus Iohannis și al Guvernului în implementarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea socială și economică a României. Aceste decrete acoperă domenii variate, de la sprijinirea refugiaților din Ucraina și până la protejarea monumentelor istorice, reflectând diversitatea nevoilor și priorităților naționale în acest moment crucial.

Astfel, semnarea acestor decrete reprezintă nu doar un moment istoric pentru legislația românească, ci și o promisiune că România este hotărâtă să aducă justiția și administrația publică în secolul XXI, adaptându-se la cerințele unei lumi în continuă schimbare și digitalizare. Este un pas înainte către o guvernanță modernă și responsabilă, care să servească în mod eficient interesele cetățenilor și să consolideze încrederea în instituțiile statului.

Ce pensie va primi Klaus Iohannis

La încheierea mandatului său de președinte, Klaus Iohannis va primi o pensie considerabilă, calculată pe baza contribuțiilor și veniturilor obținute de-a lungul carierei sale. Potrivit estimărilor, suma pensiei sale lunară ar putea varia între 8.400 și 9.000 de lei.

Detalii privind calculul pensiei

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale „Alma Mater”, a detaliat într-o apariție la Antena 3 CNN modul în care se calculează pensia președintelui. Klaus Iohannis are în total 42 de ani de muncă, din care 10 ani în calitate de președinte, perioadă în care beneficiază de un coeficient maxim de 12 salarii medii pe economie. Aceasta înseamnă că pentru fiecare an de președinție, el adună aproximativ 4 puncte de pensie, rezultând un total de 40 de puncte din această activitate.

„Are 42 de ani de muncă și 10 ani de președinție. De acolo are indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părere mea, de acolo acumulează în jur de 4 puncte de pensie pe an. Adică adună 40 de puncte din salariul pe care l-a obținut de la președinție”, a explicat Anton Hadăr, lider al Federației Naționale ”Alma Mater”, la Antena 3 CNN, în urmă cu câteva săptămâni. 

Contribuțiile din cariera în învățământ și administrație

În plus față de cei 10 ani petrecuți în funcția de președinte, Klaus Iohannis a activat și în domeniul educației și în administrația locală. A fost profesor și inspector școlar în Sibiu timp îndelungat, perioade în care salariile nu erau foarte mari. Anton Hadăr estimează că acești ani de muncă i-ar aduce aproximativ 22 de puncte de pensie.

„Mai are anii de predare și de conducere a Inspectoratului Județului Sibiu, unde nu erau salariile foarte mari, eu cred că îi ies vreo 22 de puncte”, a adăugat Hadăr.

De asemenea, Klaus Iohannis a ocupat funcția de primar al Sibiului înainte de a deveni președinte, ceea ce îi aduce un alt câștig de 25 de puncte de pensie. Astfel, punctajul total acumulat de Iohannis se ridică la aproximativ 103 puncte.

Estimarea pensiei

„Dacă adunăm 40 de puncte de la președinție, cu 22 de puncte de la liceu, cu 25 de puncte de la Primărie, cred că îi vor ieși domnului președinte cam 103 puncte, o pensie de aproximativ 8400, sau chiar spre 9.000 de lei”, a mai explicat Hadăr.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: