Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru șefia NATO. Pe cine va susține România

Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru șefia NATO. Pe cine va susține România

Iohannis și-a retras candidatura pentru șefia NATO. Pe cine va susține România

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să se retragă din cursa pentru funcția de secretar general al NATO. Acest anunț a fost făcut public în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), unde Iohannis i-a informat pe membrii consiliului despre decizia sa și a solicitat sprijin pentru candidatura premierului olandez, Mark Rutte.

Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru șefia NATO

Într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, se precizează că președintele Klaus Iohannis a anunțat aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, despre retragerea candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației.

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Pe cine va susține România

„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se mai arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Decizia președintelui Iohannis vine în contextul în care două state care se opuneau inițial candidaturii lui Mark Rutte, Ungaria și Slovacia, au anunțat că își schimbă poziția și îl vor susține pe premierul olandez. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat marți că Ungaria este gata să susțină candidatura lui Rutte, după ce acesta a confirmat că, în cazul în care va deveni secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activitățile Alianței în Ucraina.

„Având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină”,, a precizat Orban într-o postare pe rețeaua socială X, după o discuție cu premierul interimar olandez la Bruxelles.

Sprijinul Ungariei și Slovaciei pentru Rutte este esențial pentru obținerea consensului necesar pentru numirea sa în funcția de secretar general al NATO. Odată ce a primit sprijinul acestor două state, Rutte mai are nevoie doar de susținerea României pentru a finaliza procesul de consens.

Impactul deciziei și viitorul NATO

Retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis și susținerea lui Mark Rutte de către România ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului NATO, în special în contextul tensionat al conflictului din Ucraina și al necesității de a menține unitatea și coeziunea Alianței. Decizia României de a sprijini un candidat cu o viziune clară și angajamente ferme ar putea contribui la consolidarea poziției NATO în regiune și la întărirea relațiilor dintre statele membre.

Astfel, retragerea candidaturii președintelui Iohannis și susținerea premierului olandez Mark Rutte reflectă o schimbare strategică în abordarea României față de conducerea NATO, având potențialul de a influența pozitiv dinamica Alianței Nord-Atlantice în anii ce vor urma.

Ce pensie va primi Klaus Iohannis

La finalul mandatului său de președinte, Klaus Iohannis va beneficia de o pensie considerabilă, calculată pe baza contribuțiilor și veniturilor obținute de-a lungul carierei sale. Conform estimărilor, pensia sa ar putea ajunge la o sumă cuprinsă între 8400 și 9000 de lei pe lună.

Detalii privind calculul pensiei

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale „Alma Mater”, a explicat într-o intervenție la Antena 3 CNN cum se calculează pensia președintelui. Iohannis are un total de 42 de ani de muncă, dintre care 10 ani de președinție, unde beneficiază de un indice maxim de 12 salarii medii. Acest lucru îi aduce aproximativ 4 puncte de pensie pe an pentru perioada în care a ocupat funcția de președinte, adunând astfel 40 de puncte din această activitate.

„Are 42 de ani de muncă și 10 ani de președinție. De acolo are indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părere mea, de acolo acumulează în jur de 4 puncte de pensie pe an. Adică adună 40 de puncte din salariul pe care l-a obținut de la președinție”, a explicat Anton Hadăr, lider al Federației Naționale ”Alma Mater”, la Antena 3 CNN, în urmă cu câteva săptămâni. 

Contribuțiile din cariera în învățământ și administrație

Pe lângă cei 10 ani de președinție, Iohannis a lucrat și în domeniul educației și în administrația locală. A petrecut mulți ani ca profesor și a fost inspector școlar în Sibiu, perioade în care salariile nu erau foarte mari. Totuși, Hadăr estimează că acești ani i-ar aduce aproximativ 22 de puncte de pensie.

„Mai are anii de predare și de conducere a Inspectoratului Județului Sibiu, unde nu erau salariile foarte mari, eu cred că îi ies vreo 22 de puncte”, a adăugat Hadăr.

În plus, Iohannis a fost primar al Sibiului înainte de a deveni președinte, ceea ce îi aduce alte 25 de puncte de pensie. Astfel, punctajul total acumulat de Iohannis se ridică la aproximativ 103 puncte.

Estimarea pensiei

„Dacă adunăm 40 de puncte de la președinție, cu 22 de puncte de la liceu, cu 25 de puncte de la Primărie, cred că îi vor ieși domnului președinte cam 103 puncte, o pensie de aproximativ 8400, sau chiar spre 9.000 de lei”, a mai explicat Hadăr.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: