Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă legea pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice! Tot ce trebuie să știi

Se schimbă legea pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice! Tot ce trebuie să știi

trotinetele electrice

Se schimbă legea pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice! Iată tot ce trebuie să știi!

Se schimbă legea pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice

Legislația privind polițele de asigurare RCA suferă modificări semnificative, inclusiv în ceea ce privește posesorii de trotinete electrice și biciclete electrice. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care propune includerea acestor vehicule în categoria celor obligate să aibă polițe de asigurare RCA. Această schimbare are scopul de a asigura o protecție mai mare pentru toți participanții la trafic, având în vedere creșterea accidentelor în care sunt implicate bicicletele și trotinetele electrice, potrivit ziare.com

Obligația de a deține polițe de asigurare RCA

Potrivit proiectului de OUG inițiat de ASF, posesorii de trotinete electrice și biciclete electrice vor fi obligați să achiziționeze polițe de asigurare RCA. Această prevedere se aplică în special vehiculelor autopropulsate care ating o viteză maximă mai mare de 25 km/h. Prin această măsură, se urmărește responsabilizarea proprietarilor de astfel de vehicule și creșterea gradului de siguranță în trafic.

Impactul asupra asigurătorilor și serviciilor auto

Modificarea legislației privind polițele RCA va conferi asiguratorilor o poziție mai puternică în relația cu persoanele prejudiciate și service-urile auto. Această schimbare poate genera dificultăți semnificative pentru șoferi atunci când își duc mașinile la service, deoarece asiguratorii pot avea mai multă autoritate în procesul de despăgubire și reparații.

Durata de valabilitate a polițelor de asigurare

În prezent, polițele de asigurare RCA pot avea o valabilitate de la 1 la 12 luni, în multipli de o lună. Cu toate acestea, în noua legislație, nu se specifică durata exactă a polițelor, ci doar că acestea pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni. Această modificare ridică posibilitatea apariției polițelor de asigurare cu valabilitate scurtă, similare celor de stil englezesc, care pot fi emise pentru câteva zile sau chiar câteva ore. Această adaptare a duratei polițelor poate veni în întâmpinarea nevoilor specifice ale posesorilor de trotinete și biciclete electrice, care pot dori să încheie asigurări pe perioade mai scurte.

Plafonarea despăgubirilor în cazul daunelor morale

În noul proiect de OUG, se prevede că despăgubirile pentru daune morale în cazul accidentelor soldate cu deces vor fi plafonate. Această măsură are scopul de a stabili limite pentru compensațiile acordate în astfel de cazuri, în conformitate cu politica de asigurare RCA. Cu toate acestea, este important ca aceste plafonări să fie echitabile și să nu aducă prejudicii persoanelor afectate în mod injust.

Sursa foto: Arhivă

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: