Redactia.ro
Home » Știri » Se scumpește energia electrică! Cu cât vor plăti românii mai mult

Se scumpește energia electrică! Cu cât vor plăti românii mai mult

De la 1 ianuarie 2021 se scumpește energia electrică. Decizia vine ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție pentru toate companiile de distribuție zonale. 

Cu cât se va scumpi energia electrică

Potrivit deciziei, la un consum de 100 de KWh pe lună, românii vor plăti cu aproximativ 2 lei mai mult. Însă, la această scumpire se adaugă o a doua, venită în urma liberalizării pieței energiei care este programată tot la 1 ianuarie 2021.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”, a fost anunțul făcut de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pentru consumatorii care și-au ales un furnizor concurențial, acesta din urmă își asumă ca fix doar prețul energiei electrice marfă, dar nu și tarifele reglementate de ANRE. Astfel, ca urmare a deciziei luate de ANRE, de majorare, la un consum mediu lunar de 300 KWH, facturile care sunt cuprinse acum între 170-180 de lei vor crește cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei, conform Profit.ro.

Iarna, la un consum de 1.000 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii care beneficiază de energie electrică furnizată de Enel se va majora cu 1,85 de lei, în București, Ilfov și Giurgiu. În Dobrogea, factura va fi majorată cu 6,71 de lei, iar în Banat, factura va fi majorată cu 3 lei.

La același consum, iarna, consumatorii care beneficiază de enregie electrică furnizată de E.ON vor achita o factură mai mare cu 1,52 de lei, mai precizează sursa citată.

 

De ce se scumpește energia electrică

Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului. O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%”, a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Digi24.

 

 

 

 

Etichete: