Redactia.ro
Home » Știri » Se ține post pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva? Ce spun preoții

Se ține post pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva? Ce spun preoții

Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai importante sfinte din calendarul bisericesc, cunoscută și sub numele de „Sfânta Vineri” în tradiția populară. Această sărbătoare are cruce roșie în calendarul ortodox, ceea ce indică o zi cu o semnificație religioasă deosebită. Mulți se întreabă dacă este necesar să se țină post în această zi importantă și ce spune tradiția ortodoxă.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. Crescută de părinți credincioși, aceasta a urmat încă din tinerețe calea postului, rugăciunii și milosteniei, devenind un exemplu de sfințenie pentru toți credincioșii. După moarte, moaștele sale au devenit obiect de venerare, iar astăzi se află la Catedrala Mitropolitană din Iași, locul unde anual mii de pelerini vin pentru a se ruga.

În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă recomandă postul în onoarea Sfintei Parascheva

Tradiția spune că în această zi, credincioșii ar trebui să țină post până la prânz, adică până în jurul orei 12:00, atunci când slujba dedicată Sfintei Parascheva se încheie în multe biserici. Există credința populară conform căreia cei care mănâncă înainte de această oră, în special alimente care nu sunt de post, ar putea avea probleme de sănătate, în special legate de stomac. Astfel, mulți aleg să postească în semn de respect pentru sfântă.

Pe lângă ținerea postului, tradițiile din această zi includ împărțirea de alimente săracilor, cum ar fi covrigii, lipiile, mustul și vinul roșu. Aceste ofrande simbolizează actele de milostenie și bunătate, calități pe care Sfânta Parascheva le-a promovat de-a lungul vieții sale. Oamenii cred că aceste gesturi aduc binecuvântări și alinare sufletelor celor aflați în nevoie.

De asemenea, pe 14 octombrie, tradiția spune că nu este bine să se lucreze. Se consideră că cei care aleg să muncească în această zi sfântă ar putea avea necazuri la serviciu sau chiar probleme în familie. Astfel, ziua Sfintei Parascheva este una de odihnă, rugăciune și reculegere spirituală.

Un alt aspect important al acestei sărbători este rugăciunea

Mulți credincioși se roagă cu ardoare în această zi, cerând ajutor și sănătate de la Sfânta Parascheva. O rugăciune puternică, rostită cu credință, se spune că poate face minuni. Iată o rugăciune des întâlnită de Sfânta Parascheva, despre care se crede că aduce alinare și protecție:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!”

Această rugăciune este considerată una puternică, cerând sănătate, protecție și întărire sufletească pentru cei care o rostesc. Credincioșii se îndreaptă cu inima deschisă către Sfânta Parascheva, știind că ea este o mijlocitoare puternică în fața lui Dumnezeu.

Ziua Sfintei Parascheva, 14 octombrie, este o sărbătoare importantă pentru ortodocși, marcată de post, rugăciune și acte de milostenie. Este o ocazie de reculegere spirituală și de întărire a credinței, oferind tuturor credincioșilor oportunitatea de a cere binecuvântări și protecție în fața încercărilor vieții.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: