Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au rămas șocați

Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au rămas șocați

GALERIE FOTO (5) Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au rămas șocați

Arheologii au făcut o descoperire șocantă într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au aflat lucruri macabre care i-au imediat pe gânduri. Iată ce secrete ascundea grota!

Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au rămas șocați

O peșteră din Arabia Saudită a devenit subiect controversat după ce mai mulți arheologi au făcut o descoperire șocantă. Se pare că peștera ascundea secrete macabre de o mulțime de ani. Grota descoperită se numește ”Umm Jirsan” și este, de fapt, un sistem uriaș de tuneluri căptușite cu lavă, aflat sub câmpurile vulcanice din Harrat Khaybar, în nord-vestul țării. Cu o lungime de un kilometru și jumătate, este cel mai lung „tub de lavă” din Arabia Saudită.

Un studiu publicat recent descrie rezultatele șocante ale săpăturilor arheologice din peșteră, ce au scos la lumină sute de mii de oase ce provin de la cel puțin 14 specii diferite de animale – vite, cai, cămile, rozătoare etc. Unele oseminte sunt și de natură umană. Asta dovedelte că, de-a lungul anilor, peștera a fost adăpost pentru diferite specii de animale.

Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au rămas șocați

”Acest tub de lavă de 1,5 kilometri este plin cu sute de mii de rămășițe animale frumos conservate. Însă, oare de ce?”, a spus Mathew Stewart, zooarheolog la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică din Germania.

De asemenea, cercetătorii susțin că sutele de mii de oase din Umm Jirsan ar fi fost strânse, cel mai probabil, de hiene dungate, Hyaena Hyaena, specie ale cărei rămășițe au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice, împreună cu excremente fosilizate, semn că peștera le-a fost, pentru o perioadă, refugiu, potrivit publicației Science Alert. Hienele sunt considerate colecționare de oase, pe care le aduc în bârlog pentru a fi consumate, date puilor sau chiar păstrate perioade lungi de timp, scrie impact.ro.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase, pe care le transportă în bârlog pentru a fi consumate, mâncate de pui sau păstrate pentru perioade de timp”, a explicat Stewart, adăugând că oasele din peșteră reprezintă o colecție de-a dreptul remarcabilă.

Peștera ar fi folosită și în prezent

Mai mult, se pare că există zvonuri cum că această peșteră ar fi folosită și în prezent de animalele colecționare de oase. Rămășițele descoprite nefiind doar o amintire a unor vremuri demult apuse. În 2007, în timpul unor alte investigații de specialitate în Umm Jirsan, arheologii au auzit „mârâituri” în tubul de lavă. Ceea ce înseamnă că peștera a rămas și acum un loc preferat de hiene.

Nu este exclus ca și alte specii de animale să fi adus oasele, precum vulpi sau lupi. Cu toate astea, specialiștii sunt convinși că dovezile duc la o singură concluzie: hienele. Aceștia au explicat că lupii nu transportă oasele atât de departe de locul de vânătoare, iar vulpile nu pot transporta sau consuma cu ușurință prăzi atât de mari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: