Pe masa de Crăciun a românilor, salata de boeuf este un preparat de bază, dar mulți aleg să o prepare într-o variantă adaptată rețetei clasice. Totuși, pentru a obține o salată de boeuf autentică, există un ingredient esențial care nu trebuie să lipsească, dacă dorim să păstrăm gustul original.
De-a lungul timpului, salata de boeuf a fost modificată în diverse feluri în România, dar rămâne un preparat de top pentru mesele festive de Sărbători. Pentru cei care doresc să pregătească rețeta originală, există un ingredient care este indispensabil pentru a obține o salată de boeuf adevărată.
Ingredientul esențial din salata de boeuf
Termenul „boeuf” provine din limba franceză și înseamnă vită, ceea ce sugerează că rețeta clasică de salată de boeuf trebuie să conțină carne de vită. În practică, mulți români au început să prepare salata de boeuf cu carne de pasăre, porc sau chiar fără carne deloc.
Totuși, carnea de vită rămâne ingredientul care conferă gustul tradițional și savuros al unei salate de boeuf autentice. Dacă nu ai încercat încă rețeta originală, nu e prea târziu să o pregătești pentru masa de Crăciun din acest an!
Ingrediente necesare:
- 700 g rasol de vită
- 1 kg cartofi
- 500 g morcovi
- 200 g mazăre
- 300 g murături (castraveți, gogoșari etc.)
- 250 g maioneză
- 1 lingură muștar
- Zeamă de lămâie (după gust)
- Sare și piper (după gust)
Mod de preparare
Carnea se taie în bucăți mici și se pune la fiert. Morcovii și cartofii se fierb în coajă și se scot mai repede decât carnea. După ce se răcesc, cartofii se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici, iar morcovii și castraveții murați se prepară în același mod.
Toate ingredientele se amestecă bine cu maioneză, iar la final salata de boeuf se decorează cu gogoșari, castraveți, albuș de ou și, dacă se dorește, mai multă maioneză.
Pentru a fi sigur că salata va ieși perfectă, este important ca murăturile să fie bine stoarse înainte de a le adăuga în amestec. De asemenea, gogoșarii trebuie și ei lăsați să scurgă lichidul. Cel mai bine este ca maioneza să fie făcută în casă și cu muștar dulce, pentru un gust mai autentic.