Pe 20 decembrie, românii se pregătesc să taie porcul pentru sărbători, iar acest moment este perfect pentru a petrece alături de familie și prieteni. Pomana porcului este o ocazie excelentă de a pune pe masă preparate gustoase care vor încânta pe toată lumea!
În mod tradițional, porcul se taie pe 20 decembrie, de Sfântul Ignat. În această zi, românii obișnuiesc să pregătească o masă specială pentru cei care ajută la tăierea porcului.
Dacă vrei să-i impresionezi pe cei dragi cu o rețetă tradițională, pomana porcului este alegerea perfectă pentru a pregăti o masă de neuitat!
Ce îți trebuie pentru o masă deosebită
Pentru această rețetă, ai nevoie de 1 kilogram de carne de porc proaspătă și 300 de grame de cârnați. În plus, mai ai nevoie de o legătură de pătrunjel, 3-4 căței de usturoi, două foi de dafin, o linguriță de cimbru și două linguri de ulei.
Pe lângă aceste ingrediente, se mai adaugă și un pahar de apă, plus sare și piper după gust. Dacă vrei să faci preparatul mai picant, poți pune și puțină boia.
Cum să pregătești pomana porcului
Pentru a pregăti acest preparat delicios, spală bine carnea de porc și tai-o în bucăți mici. Pune-o într-un ceaun cu apă și las-o să fiarbă 30 de minute.
După ce apa scade, adaugă uleiul și lasă carnea să se rumenească până devine aurie. Amestecă în mod constant ca să nu se lipească de ceaun.
La final, zdrobește usturoiul și adaugă-l în ceaun împreună cu cârnații și celelalte condimente. Lasă să fiarbă încă 10 minute și vei avea o mâncare delicioasă, de care toată lumea se va bucura!
Pomana porcului nu este doar un preparat culinar, ci și un simbol al ospitalității, generozității și legăturilor strânse între oameni.
De-a lungul decadelor, obiceiul s-a păstrat cu sfințenie, fiind transmis din generație în generație. Este o ocazie de a celebra darurile pământului și ale tradiției, fiind un moment de comuniune, dar și de bucurie.
În multe regiuni ale țării, această masă devine un act de omagiu adus strămoșilor și unui mod de viață simplu, dar plin de înțelesuri adânci.