Pe fondul crizei cauzată de epidemia de coronavirus, care a dus până în prezent la moartea a 26.644 de persoane, turismul în Italia se află în prag de colaps: acesta reprezintă sectorul cel mai mult afectat de pandemie.
Măsurile restrictive impuse de Guvern au afectat profund industria cea mai prosperă din Italia: turismul. Pierderea a fost estimată în jurul a 30 de milioane de italieni și străini care ar fi vizitat până la sfârșitul lunii mai principalele atracții turistice. Acest lucru înseamnă că, în actualele condiții, până la sfârșitul sezonului 90 de milioane de persoane vor renunța la vacanța în Peninsulă. Guvernul a asigurat, însă, că italienii vor putea petrece în acest an vara la mare, cu condiția să respecte anumite măsuri de siguranță.
Sectorul turismului în Italia, în prag de colaps
Potrivit calculelor făcute de CNA, Confederația Națională a Artizanatului și Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în primul semestru al anului 2020, procentul pierderilor pe care le va suferi sectorul turismului va fi de 73%. Încasările urmează să fie în valoare de 16 miliarde de euro, cu 41 mai puține comparativ cu cele 57 de miliarde de euro din primul semestru al anului 2019. De asemenea, se prevede ca în perioada cuprinsă între lunile iulie și septembrie, turiștii străini să fie cu 25 de milioane mai puțini. Industria hotelieră va avea o scădere a cifrei de afaceri de 13 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2020, de la 17 miliarde la 4.
În încercarea de a salva acest sector, au loc mai multe dezbateri cu privire la modalitățile prin care turismul în Italia poate fi încurajat la sfârșitul perioadei de carantină. Potrivit unor propuneri, familiile de italieni care aleg să își petreaca vacanța pe teritoriul autohton pot primi un bonus în valoare de 250 de euro sau chiar de 500. Unii se tem că măsurile de siguranță care vor fi obligatorii pe litoral în aceasta vară i-ar putea determina pe mulți să renunțe complet la soare și plajă anul acesta.