Redactia.ro
Home » Știri » Ședintă de urgență la NATO după ce o dronă rusească a căzut în România. Autoritățile sunt în alertă

Ședintă de urgență la NATO după ce o dronă rusească a căzut în România. Autoritățile sunt în alertă

A cincea dronă căzută pe teritoriul României.

Încă un incident tulburător în România: o nouă dronă a căzut pe teritoriul României, lângă localitatea Grindu din județul Tulcea, în urma bombardamentelor din zona porturilor ucrainene de la Dunăre. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat că, în urma impactului, s-a format un crater de 1,5 metri adâncime. Evenimentul marchează a cincea dronă care a căzut pe teritoriul țării.

Alarmă aeriană a fost declanșată imediat după ora 22:40, iar armata română a ridicat mai multe aeronave F16 pentru a supraveghea zona de la granița cu Ucraina. Mesaje Ro-Alert au fost trimise locuitorilor din Tulcea și Galați, avertizându-i despre riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Ședintă de urgență la NATO după ce o dronă rusească a căzut în România

Potrivit MApN, drona a fost utilizată în atacurile asupra porturilor ucrainene și a fost ridicată pentru expertiză în săptămânile următoare. Acest tip de dronă este cel mai probabil Shahed, de fabricație iraniană, cunoscută ca o dronă kamikaze și folosită frecvent de armata rusă.

„Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor,” precizează comunicatul MApN.

Autoritățile sunt în alertă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o declarație fermă de protest față de incident, considerând prăbușirea dronei o nouă violare a spațiului aerian românesc în contradicție cu dreptul internațional. MAE solicită încetarea atacurilor repetate împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, condamnând ferm aceste acțiuni care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să informeze și să se consulte cu aliații NATO asupra evoluțiilor la granița dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului recent. Totodată, se anunță convocarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse pentru a transmite protestul ferm al României.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: