Redactia.ro
Home » Știri » Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă în 2023

Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă în 2023

GALERIE FOTO (2) Cine se poate pensiona după o singură zi de muncă? Ei sunt singurii români care beneficiază anticipat de bani

Românii au primit o veste bună, după ce a ieșit la iveală suma exactă pe care o vor avea de achitat în cazul în care doresc să își cumpere o lună de vechime în muncă. Șeful Casei de Pensii este cel care a făcut anunțul așteptat de cei care urmează să iasă la pensie.

Din ce în ce mai multe persoane se gândesc în acest moment la faptul că urmează să îndeplinească vârsta necesară pentru a putea ieși la pensie. Din păcate, există cazuri în care cetățenii României nu au atins stagiul minim de cotizare, așa că șeful Casei de Pensii a venit cu o veste bună și anume faptul că mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020.

Cât costă o lună de vechime în muncă

Poate fi destul de greu de crezut, însă în continuare există cetățeni care nu au înregistrat de-a lungul anilor vechimea la locul de muncă din diferite motive. Astfel, până pe data de 31 august 2023 aceștia vor putea să își cumpere câteva luni sau câțiva ani, iar formula de calcul este destul de simplă.

Formulă de calcul: 25% (contribuția la pensii) împărțit la 3.000 de lei (salariul minim pe economie) este egal cu 750 de lei.

Astfel, pentru numai o lună de vechime viitorul pensionar va trebui să scoată din buzunar suma de 750 de lei. În cazul în care vorbim de un an de vechime, atunci calcul este următorul: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei.

Cât costă o lună de vechime în 2023
Cât costă o lună de vechime în 2023

Se acceptă plata în rate

Deoarece există multe persoane care nu își pot permite să achite instant întreaga sumă, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a dezvăluit faptul că plata în rate este o variantă foarte bună. Totuși, până pe data de 31 august 2023 va fi nevoie ca plata să fie făcută în totalitate.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Vârsta de pensionare în România

În România, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani. Cu toate acestea, există anumite condiții care permit pensionarea mai devreme sau mai târziu decât aceste vârste standard, cum ar fi anii lucrați, munca în condiții speciale sau incapacitatea de a lucra din cauza unei boli sau accident.

Este important să menționăm că legislația privind vârsta de pensionare poate fi supusă modificărilor în timp, în funcție de evoluțiile economice și demografice ale țării. Prin urmare, este posibil ca vârsta de pensionare să fie modificată în viitor, în funcție de deciziile guvernamentale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: