Redactia.ro
Home » Știri » Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață. Când ar avea loc următorul mare seism în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață. Când ar avea loc următorul mare seism în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață: „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, a făcut declarații despre un avertisment după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață, 3 noiembrie 2022. Iată ce declarații a făcut cunoscutul seismolog.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață: „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a scris azi: „În ziua de 03.11.2022, 06:50:25 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.4, la adâncimea de 148.8 km”.

„Pentru România, Vrancea e de departe cea mai periculoasă, dar în Brașov sau, dacă vreți, partea Făgărașului, sunt niște cutremure mai mici, care sunt niște așezări. Pământul tot timpul e în mișcare. Tectonica Europei e foarte complexă. Au fost ani în care am avut peste 2.000 de cutremure pe an. Eu m-am ocupat de cutremure foarte mari care au dat sau dau probleme României. Un cutremur de 5 nu are nicio relevanță în acest caz. Sunt situații locale, clădiri sau terenuri care alunecă la cutremurele acestea, dar aceste cutremure nu sunt importante pentru istoria României”, a adăugat Mărmureanu în cadrul Știrilor B1 TV.

Totodată, Mărmureanu a mai precizat că nu există ciclicitate în cazul cutremurelor.

Gheorghe Mărmureanu despre când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre viitorul mare cutremur care ar urma să lovească România, dar și despre eventualele efecte ale unui asemenea seism. Cel mai probabil, un astfel de seism nu va avea loc înainte de 2040.

„În România au fost cutremure mari în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student. Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală”, a declarat Mărmureanu, la Antena 3.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații după cutremurul de 5.4 din România de azi dimineață: „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”
Foto: MEDIAFAX
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: