Redactia.ro
Home » Știri » Sfântul Sinod al BOR, decizii cu privire la ritualul botezului. Ce obligații va avea preotul

Sfântul Sinod al BOR, decizii cu privire la ritualul botezului. Ce obligații va avea preotul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca ritualul botezului să rămână neschimbat. Însă, au fost luate în considerare mai multe obligații ale preotului.

 

Sfântul Sinod al BOR, decizii cu privire la ritualul botezului

Potrivit BOR, înainte de ritual, preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să îl informeze despre starea copilului, după consultarea medicului pediatru.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

Ce obligații va avea preotul

Având în vedere îngrijorările din spațiul public despre botezul copiiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări.

  •  înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
  •  în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.
  •  în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

 

Avocatul Poporului a discutat recent cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și a venit cu mai multe propuneri, printre care organizarea unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiiilor o impune. Întreaga discuție a avut loc în contextul tragediei de la Suceava, unde un bebeluș a murit după ritualul botezului.

Reprezentanții instituției au propus BOR mai multe propuneri. Una dintre acestea are în vedere analizarea oportunității inluderii în programa universitară a Facultățilro de Teologie Ortodoxă a unor cursuri sau pregătiri suplimentare cu privire la practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi.

Mai mult, Avocatul Poporului a propus discuții amănunțite între preoți și familii, cu privire la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată în funcție de caz.

O altă propunere vizzeazp încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica mai multe riscuri. Mai mult, această propunere vine și cu explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este ibligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul să fie creștinat.

Etichete: