Redactia.ro
Home » Sport » Simona Halep ar putea scăpa de suspendare: „Una dintre condiții a fost îndeplinită”

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare: „Una dintre condiții a fost îndeplinită”

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare: „Una dintre condiții a fost îndeplinită"

Noi detalii în cazul Simonei Halep. Campioana României la tenis ar putea scăpa de suspendarea în urma scandalului de dopaj. Iată tot ce trebuie să știi!

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare

Simona Halep a fost testată pozitiv la un test anti-doping. Sportiva a anunțat că i-a ieșit în sânge o cantitate „foarte mică” de Roxadustat, substanță folosită pentru a trata anemia asociată cu boala cronică de rinichi. Se pare că jucătoarea de tenis știa de acest rezultat pozitiv de mai bine de două săptămâni, fiind anunțată în prealabil. Agenția Mondială Antidoping (WADA – World Anti-Doping Agency) plasează Roxadustatul, substanța cu care a fost găsită dopată Halep, în clasa substanțelor interzise.

Tenismena ar putea scăpa de suspendarea provizorie, după ce au apărut noi dovezi la dosarul de dopaj în care este implicată. Judecătorul Cristina Jura, de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a explicat despre ce este vorba:

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.ro.

Ce se va întâmpla cu dosarul Simonei Halep

Acesta a explicat cum se va desfășura pe mai departe întreaga procedură:

„Procedural, urmează mai multe etape. O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions.

Prezentând probe solide, ar putea arăta că suplimentul alimentar se produce pe exact aceeași linie de producție pe care se produce și medicamentul care are substanța activă Roxadustat, și astfel s-a produs contaminarea. Evident aici este necesar un punct de vedere al producătorului. Trebuie dovedit și că suplimentul alimentar ingerat a fost certificat / avizat de Ministerul Sănătății sau certificat la nivel european sau certificat/avizat în țara de unde a fost achiziționat.

Că au fost făcute demersuri rezonabile de căutare Internet folosind motoarele de identificare online puse la dispoziție de WADA / Agenția Mondială Anti-Doping pentru identificarea unor substanțe interzise posibil existente în suplimentele nutritive utilizate de sportivi.

Aș mai adăuga faptul că ar trebui să evităm orice speculație legată de cazul Simonei Halep deoarece nu avem informații de la sportivă în mod direct sau de la echipa de avocați și nu știm care vor fi tezele probatorii și strategia de apărare. De asemenea, în funcție de probatoriul produs se pot parcurge doar două sau toate cele trei etape jurisdicționale”, a completat judecătorul pentru aceeași sursă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: