Redactia.ro
Home » Știri » Simularea evoluției epidemiei în România. Când revenim la viața normală

Simularea evoluției epidemiei în România. Când revenim la viața normală

GALERIE FOTO (2) Simularea evoluției epidemiei în România

Cum va evolua epidemia în România și când revenim la viața normală? Aceste gânduri sunt în sufletele tuturor în situația de criză în care ne aflăm. Există anumite simulări făcute pe această temă, însă nimeni nu poate spune clar cum va decurge situația.

Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în achizițiile de criză, a publicat pe pagina sa de Facebook simularea evoluției noului coronavirus în România. El susține că vom reveni la normal abia în data de 1 iulie.

Exercițiul se bazează pe modele matematice destul de exacte.

Newsweek România a publica postarea interală:

Zilele astea am făcut câteva analize asupra nivelului de infecții care va afecta România. Eu am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țară. Să știu ce trebuie cumpărat. Că nu poți cumpără de pe o zi pe altă milioane de echipamente.

Lead time best case (fereastra de oportunitate – n. red.) este 3 săptămâni. Trebuie strategie și viziune. Altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente.

În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania.

Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, și testate deja în China și alte țări, și deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular?

Două variabile.

1. Compliance rate al distanțării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adică 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanțarea socială. Dar nu am date să știu dacă chiar așa e. Dar cred că așa e.

2. Numărul de infectați care au intrat în țară. Aici mi-a fost super greu să fac o estimare. Am verificat cu poliția de frontieră cam câți oameni au intrat în țară și din ce țări au venit. Am verificat la acea dată câți oameni erau deja confirmați în acele țări.

Am făcut o extrapolare și am zis că probabil, un procent similar cu populația din zona de unde vin, sunt bolnavi și ai noștri români.

Momentan, am ales 2000 de bolnavi inițiali în ziua zero. Asta înseamnă câți am estimat eu că sunt infectați intrați în România. Ziua zero aleasă de mine este 8 martie.

Cum se citește estimarea:

1. Peak (Vârf- n.red.)? Toată lumea mă întreabă când atingem „Peak-ul”. În primul rând sunt mai multe Peak-uri. Peak-ul de infectați. Peak-ul de spitalizați. Peak-ul de decese. Dar un Peak NU înseamnă o zi în cazul de față. Înseamnă – așa cum se vedem din grafic – o perioada lungă de aproape 45 zile.

2. Culoarea galbenă înseamnă numărul de persoane expuse virusului.
3. Culoarea roșie înseamnă numărul de persoane infectate (inclusiv asimptomaticii)
4. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate. (Din asta se aplică un procent pentru a vedea numărul de persoane în Terapie Intensivă)
5. Culoarea albastru închis – numărul de decese.

Graficul este pe zile. Și practic se poate citi în fiecare zi câți oameni vor fi în spitale. În Terapie Intensivă. Decese. Vindecați etc.

Cum am verificat că e corect?

Cea mai bună metodă de verificare până acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Și, cu o marja de eroare cam de 10-20%, a prezis corect evoluția. De pildă, când în țară erau 1814 confirmați și 70 decese, eu vedeam 1870 confirmați și 90 decese.

Mă aștept că modelul să înceapă să aibă diferențe tot mai mari față de realitate. Asta este pentru că, deși mă lupt de ceva vreme să am acces la informații oficiale ca să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înțeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental.

Oricum și așa, modelul ne dă o idee asupra duratei și magnitudinii. E pură matematică.

Acum două zile am prezentat acest model domnului ministru Tătaru. Și apoi și domnului prim-ministru.

Au fost foarte receptivi la ce au văzut.

Am zis că, de fapt, modelul ăsta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim ca să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rată de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rată de îmbolnăvire a medicilor, distribuția automată și trasparentizarea distribuției de echipamente etc.

Ar trebui să putem stă la masă cu autoritățiile, să discutăm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi.

Achizițiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc.

Cum înlocuim doctorii din carantină?

Cum testăm dacă se termină testele într-un loc și în altul sunt prea multe? Pentru că distribuția spațială nu e uniformă?

Totul trebuie automatizat, profesionalizat și debirocratizat în max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prăbuși rapid sub greutatea realității de mâine.

A rămas că mai discutăm.

Eu pun acestă previziune aici. Să fie.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

1. Începând cu aprox. 8 aprilie, vom trece de 5.000 de confirmați. În modelul meu, confirmații și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1.000 de decese.

3. Peak-ul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5.000 de oameni în spitale și carantină.

4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak (vârf- n.red.) vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie, mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea 2.657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip Italia:

În general, dacă mă iau după Italia și extrapolez la România, cifrele tind să se dubleze. Deci, dacă vreți scenariu pesimist, înmulțiți cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămâne aceeași. Doar parabolă e mai înaltă.

PS: Azi modelul meu zice 2756 de infectați cu 112 decese. Și sunt de fapt 2738 infectați și 107 decese. Sper că aceste informații să va ajute. Și să fie un exemplu că Transparența inspiră solidaritate și Transparența ar putea ajută dacă ar fi practicată.

Sunt și argumente contra acestei simulări

Gabriel Diaconu, Medic specialist psihiatru în Centrul MindCare susține că simularea făcută de Bogdan Micu are greșeli. El îi transmite un mesaj prin intermediul Facebook:

Bogdan,

Modelul prezentat de tine e prost. Te rog din suflet să nu te superi, faci o treabă minunată la UNIFARM în ce privește achiziția de materiale.

Dar modelul prezentat de tine e prost. Și știi că e prost.

Dacă ținem morțiș să ne iasă socoteala ca să se potrivească ”modelului”, o să putem face și asta.

Cum putem face asta? Cum putem minți populația că situația e sub control?

Uite cum:

1. Testăm, vezi analiza lui Russell, la o capacitate de fapt de 21 – 27% din cei simptomatici. Lejer.
Drept urmare mai puțini testați, progresie mai mică.
2. Sub-raportăm decese. Dacă n-ai fost testat COVID, nu exiști în statistică
3. Sub-raportăm formele ușoare/ medii de boală. Timpul de ”tic-tac” este între 5 – 14 zile. De aia Event Horizon NU își permite, spre exemplu, predicții decât la maxim 7 zile! Atât vedem în viitor, Bogan. Maxim 7 zile, după care lucrurile o pot lua în orice direcție!
4. Lăsăm impresia că lucrurile se termină în Mai. Lucrurile NU se termină în mai. Dacă spui că se termină în mai, și lași și guvernul să creadă asta, s-ar putea să-și facă planuri politice. Dar lasă că își face guvernul planuri. Își face OPOZIȚIA planuri. Și planul e de alegeri în iunie, bla bla. E IRESPONSABIL.
5. Luna mai poate însemna mii de morți, sau ZECI de mii de morți. Lăsați oamenii care fac modelare statistică să vă ajute. Oricine poate lua un calculator epidemic pe net și să se joace un pic cu el. E mai greu să modelezi ROMÂNIA.
6. Biserica vrea slujbă de Înviere. O cere însuși IPS Teodosie. Degeaba spui că urcăm la apex începând cu mijlocul lui Aprilie. Trebuie să spui și că odată început apexul, valul de îmbolnăviri grave va copleși rapid capacitatea de paturi de ATI, ventilatoare, resursă sanitară cu un factor de multiplicare important. Când spun că va ”copleși”, Bogdan, spun că o să o măture ca viitura. Mai avem la dispoziție 10 – 14 zile să ne întărim resursa. NU poți spune țării că ”teoria privind testele prea puține e falsă”. Cifrele sunt acolo! Poate să numere oricine că din 25 martie, și până azi, n-am sărit de 2000 de teste/ zi. Și vine un moment când, fir-ar ale naibii de teste, n-o să avem suficiente cât să marcăm prin RT-PCR bolnavi de pneumonie.
7. Trebuie să ne urgentăm capacitatea de diagnostic COVID prin alte mijloace! Mijloace care să ne dea o anvergură corectă a fenomenului. Mă refer la criteriul clinic, cuplat cu paraclinic și imagistic. Bogdan, TREBUIE să începem să facem Rx/ CT oamenilor care vin la spital pentru probleme respiratorii DAR și digestive! Test Covid negativ, PLĂMÂNI Covid, Bogdan! Nema test, dacă moare omul de plămâni NU intră în modelul vieții.
8. NU poți trata problema național. A devenit relevant că unele județe deja sunt ”roșii”, altele intră în zona roșie și altele încă sunt sub control. NU vor exista județe să nu treacă prin roșu. Să fie clar. Ieșirea de sub menghina distanțării trebuie făcută cu cap, altfel o să ai explozii de cazuri necontrolate tocmai în zonele „trandafirii” deocamdată privind Covid.
9. Pentru că resursa sanitară este inegală. Te uiți la Brăila, Galați, te uiți la capacitatea sanitară în sudul țării, la Olt, Teleorman, te uiți mai sus la Dolj, Gorj, și realizezi că acolo lucrurile nu stau deloc bine. Deloc. Deloc.

Îmi dau seama că toți vrem același lucru. Toți avem bune intenții. Toți punem umărul. Toți urăm populației calm, răbdare și virtute. Și sună bine. Sună promițător. Dar, ca medic, eu NU pot să ignor toți ceilalți oameni care vor dezvolta simptome, ajung la spital, și li se va spune că au altceva. Sau familiilor li se va spune că au murit de altceva, pentru că noi nu testăm
DECÂT
2000/ zi.

Atât.

Bună dimineața, România. Este o nouă zi.

LE: În grafic, raportul izolare/ carantină/ cazuri ”oficiale. Se observă că deja la Suceava cazurile depășesc numărul celor în carantină. Brăila, pe de altă parte? București? Arad….
#medicinromania #covid19

Loading...