Redactia.ro
Home » Știri » Gabriela Firea, anunț despre testarea bucureștenilor pentru coronavirus. Când începe campania

Gabriela Firea, anunț despre testarea bucureștenilor pentru coronavirus. Când începe campania

coronavirus

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că testarea celor 10.000 de bucureşteni va avea loc, dar nu a putut să spună când va începe Campania. Edilul a precizat că testele, deşi comandate, vor ajunge mai târziu în ţară.

Firea a declarat că nu vrea să anunțe un termen pentru testarea bucureștenilor, nefiind singura responsabilă de această acţiune. „Legat de primele teste, nu aș vrea să spun ziua, vreau să fiu puțin mai precaută în a da astfel de informații, când depindem de mai multe instituții sau persoane. Nu mai ține totul de mine si echipa, nu mai pot avansa termene”, a spus Gabriela Firea la Digi24.

Potrivit declaraţiilor primarului, au fost comandate 6.000 de kituri doar pentru testarea cadrelor medicale din Capitală, acesta fiind un proiect separat de cel care-i are în vedere pe bucureșteni.

Testarea bucureștenilor se amână

„Am făcut deja comandă de teste, câte două teste pentru fiecare din cei 10.500 de bucureşteni care vor fi testaţi. Pentru fiecare persoană: un test de anticorpi şi un test antigen. Comenzile au fost lansate. Aceste teste nu se găsesc în ţara noastră. Vor veni în câteva zile, nu ştim foarte clar.

Am făcut demersuri la toate autorităţile, inclusiv la ambasadele ţărilor de unde provin aceste companii care vând testele, şi pentru anticorpi şi pentru antigeni. Între timp, specialiştii lucrează la eşantionul din populaţia Municipiului Bucureşti, care va fi realizat în câteva zile”, a arătat primarul general, joi, într-o declaraţie live transmisă pe Facebook.

Gabriela Firea a arătat că nu doreşte să facă declaraţii pe subiectul coronavirus, având în vedere că nu a beneficiat de sprijin, dar că transmite doar câteva idei. „Având în vedere că nu prea am fost sprijiniţi, dar considerăm că acest proiect iniţiat de profesorul Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş, este foarte important pentru sănătatea bucureştenilor, am decis să nu mai facem declaraţii pe acest subiect.

De aceea, transmit doar câteva idei, deoarece primesc foarte multe întrebări din partea bucureştenilor. Proiectul se va face. Îl realizează Institutul Matei Balş împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, susţinut logistic de către Primăria Capitalei, prin ASSMB şi cele şase primării de sectoare. Cu toţii am făcut deja comandă de teste”, a menţionat Firea.

Asimptomaticii vor fi tratați la domiciliu

Primarul general a reamintit că, în situaţia în care o persoană va fi depistată cu coronavirus, fără să aibă simptome, aceasta va fi tratată la domiciliu. „Câtă vreme nu s-au prezentat la o cameră de gardă sau la un spital şi au testul pozitiv, înseamnă că nu au simptome şi nu se protejează sub nicio formă şi pot fi un pericol pentru familie, pentru prieteni, pentru colegi. Iată de ce este atât de necesar să testăm. De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă: ‘Testaţi, testaţi, testaţi!’”, a spus Firea.

Pe 26 martie, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, anunţa că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

Etichete: