Redactia.ro
Home » Știri » Sindicaliştii critică salariile bugetarilor. Ameninţă cu proteste din cauza sumelor încasate

Sindicaliştii critică salariile bugetarilor. Ameninţă cu proteste din cauza sumelor încasate

Se modifică ordonanța „Trenuleț”: Cine sunt românii care nu vor primi majorarea de 5% în 2024? Decizia Guvernului

Sindicaliştii critică salariile bugetarilor. Aceștia ameninţă cu proteste din cauza sumelor încasate și a discrepanțelor acestora.

Sindicaliştii critică salariile bugetarilor. Ameninţă cu proteste din cauza sumelor încasate

Salariile bugetarilor pe anul acesta au discrepanțe uriașe și au creat discuții printre sindicaliști. Aceștia ameninţă acum cu proteste:

„Salariile funcţionarilor publici şi angajaților contractuali din consiliile judeţene, primării şi din instituţiile publice de interes local şi judeţean nu sunt concret reglementate prin lege, acestea fiind stabilite doar prin hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, în cel mai bun caz în urma consultării organizaţiilor sindicale. Practic, Legea nr. 153/2017 menține nereglementată salarizarea lucrătorilor din administrația locală, stabilind ca aceasta să fie între limita inferioară egală cu salariul minim pe economie și limita superioară egală cu indemnizația viceprimarului, la liberul arbitru și voința primarilor și consilierilor locali. De aceea, nenumărați lucrători în domeniu au reclamat lipsa grilelor din lege, în condiții similare cu administrația centrală, care îi discriminează, și au cerut completarea în acest sens a legii.

La cererea lor, Sindicatul Național „Forța Legii” a elaborat un proiect de modificare și completare a Legii salarizării, cu grile și coeficienți, pe baza propunerilor specialiștilor. Proiectul se află în dezbatere publică, în perspectiva introducerii sale în Parlament, ca inițiativă. Miercuri va avea loc dezbaterea proiectului de lege, chiar la sediul Parlamentului României, eveniment la care au fost invitați toți actorii sociali interesați. În loc să vină cu propuneri concrete și efective pe proiectul de lege, înainte ca acesta să devină inițiativă, câteva organizații sindicale, prin reprezentanții lor, au găsit de cuviință să evite participarea la acest eveniment și să critice inițiativa, în total dezacord cu interesele membrilor pe care îi reprezintă”, arată sindicatul Forța Legii, conform unui comunicat de presă.

Salariile bugetarilor au crescut în 2023

Funcționarii publici se bucură de majorări ale venitului pe bandă rulantă. În ciuda faptului că a trecut puțin timp de când guvernul a înghețat salariile bugetarilor, iată că s-au găsit soluții în majorarea salariilor bugetarilor!

Executivul a aprobat un nou proiect de lege ce prevede majorarea salariilor bugetarilor din toate prefecturile.

Astfel, inițiativa aprobată propune ca funcțiile publice din cadrul instituției prefectului să devină funcții publice de stat în loc de funcții publice teritoriale, așa cum prevede acum Codul administrativ. Iar asta îi conduce pe acești bugetari într-o alta grilă de salarizare.

Exemplu:

„Un director general de prefectură va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, un director general adjunct de 8.678 iar un simplu referent, de 3.950 de lei.

Impactul bugetar este de 4.300.000 de lei pe an”, relatează Antena3 CNN.

Totodată mai există o propunere legislativă prin care personalul din instituţiile și autorităţile publice care lucrează pe proiecte pe fonduri europene să beneficiaze de o majorare a veniturilor de bază sau indemnizațiilor de încadrare cu pânã la 50%, neținându-se cont de numărul de proiecte în care este implicat bugetarul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: