Redactia.ro
Home » Știri » Situație incredibilă într-o casă din România. 7.000 de ucraineni au fost înregistrați la un singur domiciliu

Situație incredibilă într-o casă din România. 7.000 de ucraineni au fost înregistrați la un singur domiciliu

politia

O situație de-a dreptul incredibilă a avut loc în comuna Vârfu Câmpului, din județul Botoșani, situată aproape de granița cu Ucraina. În această localitate rurală, numărul locuitorilor a crescut brusc și inexplicabil, nu datorită unor condiții de viață atractive sau frumuseților naturale ale zonei, ci din cauza ușurinței cu care se puteau obține acte de identitate. Într-un singur domiciliu, peste 7.000 de persoane, majoritatea ucraineni, au fost înregistrate, iar proprietarul a recunoscut că a primit bani pentru a facilita acest proces.

O schemă de obținere a documentelor pe bani

Totul a început în anul 2018, când proprietarul imobilului a început să pună persoane în spațiul său de locuit pentru a le ajuta să obțină cărți de identitate românești. În schimbul acestui serviciu, el primea 50 de euro de persoană. Schema s-a extins rapid, iar numărul de persoane înregistrate la adresa sa a crescut exponențial.

Proprietarul, Aurel Ciubotariu, a recunoscut că a primit bani pentru a facilita obținerea de documente de identitate pentru ucraineni.

„La solicitarea unui prieten din Ucraina, am început să pun persoane în spațiul meu de locuit pentru întocmirea cărților de identitate. Primeam 50 de euro de persoană. După un an, doamna Cozmiuc Gheorghina, lucrător la SPCLEP Bucecea, m-a abordat pentru a continua activitatea, oferindu-mi bani pentru semnarea documentelor necesare. Doamna tot semna în numele meu”, a declarat Aurel Ciubotariu, potrivit Antena 3 CNN.

În ciuda dorinței bărbatului de a reveni la legalitate, activitatea ilegală a continuat din cauza complicității unei angajate de la primărie, Cozmiuc Gheorghina, care a continuat să emită acte de identitate pe numele lui. Aceasta nu este un caz izolat, un alt localnic recunoscând că a făcut același lucru.

Intervenția autorităților și reacțiile locale

Cazul a atras atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Parchetului, care au început investigațiile. Cei doi au intrat în greva foamei și au organizat un protest în fața primăriei din Vârfu Câmpului, cerând justiție și legalitate.

Această schemă a avut un impact semnificativ asupra comunității locale. Numărul de locuitori a crescut artificial și a creat probleme administrative și logistice pentru autoritățile locale. În plus, înregistrarea fictivă a mii de persoane a ridicat întrebări serioase privind securitatea și integritatea sistemului de evidență a populației.

Motivele din spatele acestei scheme sunt multiple și complexe. Pentru mulți dintre ucrainenii înregistrați fictiv, obținerea unei cărți de identitate românească oferea numeroase avantaje, inclusiv posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană și acces la diverse beneficii economice și sociale. Pentru localnicii implicați, schema a reprezentat o sursă rapidă de venituri, dar și o potențială capcană legală.

Fiecare persoană înregistrată fictiv a plătit 50 de euro

Fiecare persoană înregistrată fictiv a plătit 50 de euro, ceea ce înseamnă că, în total, s-au tranzacționat sume considerabile. Acest flux de bani a fost facilitat de complicitatea unor angajați ai autorităților locale, care au profitat de situație pentru a-și suplimenta veniturile.

Direcția Națională Anticorupție și Parchetul au deschis investigații pentru a stabili amploarea și detaliile schemei de obținere frauduloasă a documentelor de identitate. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei implicați ar putea fi acuzați de corupție, fals în declarații și alte infracțiuni legate de abuzul de putere și corupția administrativă.

Sancțiunile pentru astfel de infracțiuni pot include amenzi substanțiale, închisoare și interdicția de a mai ocupa funcții publice. În plus, cei care au beneficiat de pe urma schemei ar putea pierde documentele obținute fraudulos și ar putea fi deportați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: