Redactia.ro
Home » Știri » Solar Orbiter a făcut prima trecere prin punctul cel mai apropiat de Soare

Solar Orbiter a făcut prima trecere prin punctul cel mai apropiat de Soare

Sonda europeană Solar Orbiter a efectuat luni prima trecere prin punctul cel mai apropiat de Soare. Ajungând la o distanţă de doar 77 milioane de kilometri de acesta, relatează BBC, citat de Agerpres.

SolO a fost lansată în februarie şi are misiunea de a ne ajuta să înţelegem ce se află la baza comportamentului dinamic al corpul ceresc central.

Trecerea prin cel mai apropiat punct al orbitei sale faţă de Soare face ca sonda să se afle între orbitele lui Venus şi Mercur.

În următorii ani, SolO se va apropia şi mai mult, ajungând până la 43 de milioane de kilometri de Soare. Sonda Solar Orbiter este unică prin faptul că a fost concepută să obţină imagini de la Soare. Până în prezent, doar cinci alte misiuni s-au aventurat şi mai mult în profunzimea sistemului solar: Mariner 10, Helios 1 şi 2, Messenger şi Sonda Solară Parker. Pământul orbitează, în medie, la 149 milioane de kilometri de Soare.

Mai este un an până la debutul operaţiunilor de rutină ale suitei complete de experimente de la bord.

SolO este deja în funcţiune. Situat la capătul unui braţ lung aflat în partea din spate a sondei, MAG sesizează câmpurile magnetice din vântul solar – fluxul de particule încărcate emanat de Soare. Instrumentul detectează deja perturbările rezultate în urma exploziilor solare importante, numite ejecţii de masă coronară, pe lângă valurile şi turbulenţele obişnuite.

„Am pornit la 24 februarie; avem deja peste 2 miliarde de vectori de câmp magnetic. Avem o echipă ştiinţifică fericită şi ocupată, care se ocupă de date”, a declarat profesorul Tim Horbury, cercetător principal care se ocupă de MAG la Imperial College London.

INSTRUMENTUL BRITANIC

Unul dintre motivele pentru care instrumentul grupului britanic a fost pornit atât de devreme este pentru a-i permite să facă distincţia între câmpurile magnetice generate de echipamentele de la bordul sondei. Acest semnal este redus, însă trebuie eliminat din datele obţinute de la Soare pentru a rafina detaliile informaţiilor înregistrate.

Startul timpuriu a oferit, de asemenea, echipei londoneze şansa de a realiza un studiu în tandem cu magnetometrul misiunii BepiColombo a ESA. Această sondă a survolat în aprilie Terra în drum spre Mercur. Cele două misiuni apropiate au putut efectua astfel unele detecţii din mai multe puncte ale vântului solar.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sonda solară Parker a NASA, la o distanţă mult mai mare. Această misiune americană este pe cale să facă unele „scufundări” în apropierea Soarelui, în condițiile în care a trecut la doar 19 milioane de kilometri de corpul ceresc.

„Suntem în prezent parte din constelaţia de nave spaţiale care zboară în jurul Soarelui”, a declarat Horbury pentru BBC News.

Următorul eveniment major pentru SolO este o trecere prin apropierea planetei Venus, care va fi realizată pentru a ajuta la ajustarea spiralei sale către soare. Acest eveniment se va produce la sfârşitul lunii decembrie, iar sonda va trece la aproximativ 500.000 de kilometri de suprafaţa planetei.

Etapa ştiinţifică a misiunii urmează să înceapă în 2021, când toate cele zece instrumente de la bordul SolO, inclusiv dispozitivele de captare a imaginilor, vor începe observaţiile.

Doar începutul

De asemenea, cele patru instrumente din arsenalul ştiinţific al sondei care examinează liniile de câmp magnetic şi vântul solar care trec pe lângă sondă îndeplinesc.

  • „Folosind aceste informaţii, putem estima din ce regiune a Soarelui provin anumite părţi ale vântului solar. Așadar, putem folosi întregul set de instrumente al misiunii pentru a dezvălui şi a înţelege procesele fizice care se produc în diferitele regiuni solare şi conduc la formarea vântului solar”, a explicat Christopher Owen, de la Laboratorul de Ştiinţe Spaţiale Mullard din cadrul University College din Londra.
  • „Suntem foarte bucuroşi de aceste prime imagini – însă acesta este doar începutul”, a adăugat Daniel Müller. „Solar Orbiter a început un mare turneu prin Sistemul Solar interior. Acesta se va apropia mult mai mult de Soare în mai puţin de 2 ani. În cele din urmă, va ajunge până la distanţa de 42 de milioane de kilometri de Soare. 
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: