Redactia.ro
Home » Știri » Șomerii îngroașă rândurile în România. Cât de mare este rata șomajului în țară

Șomerii îngroașă rândurile în România. Cât de mare este rata șomajului în țară

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat astăzi cifrele ce subliniază rata șomajului în România, pentru trimestrul II al acestui an, mai exact pentru lunile aprilie, mai și iunie. Conform statisticilor oficiale, rata șomajului în țara noastră a crescut cu 1.1 puncte procentuale, ajungând astfel la 5.4%.

Șomerii îngroașă rândurile în România. Cât de mare este rata șomajului în țară

Peste 482,000 de persoane nu au un loc de muncă în România, la o populație activa de aproximativ 8,987 de milioane de cetățeni. În ceea ce privește tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, rata șomajului pentru trimestrul II al acestui an este de 15,4%, conform celor mai recente date statistice oferite de autorități.

Reprezentanții INS declară că pandemia de COVID19 a afectat destul de mult piața muncii, din cauza scăderii moderate a populației ocupate, dar și a ratei de ocupare. Astfel, rata șomajului a crescut alarmant în România, ca urmare a întreruperii temporare a multor activități din diverse sectoare precum horeca, turism, auto, etc.

„Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care , deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive etc.)„, potrivit reprezentanților INS.

În același trimestru, au fost înregistrate peste 841.000 de persoane care nu au lucrat nici măcar o ora în săptămâna de referință, reprezentand aproximativ 9,9% din populația ocupată. Printre motive, autoritățile menționează lipsa clienților, a materiilor prime și alte cauze tehnice care au afectat diferite activități comerciale în România. În plus, peste 21% dintre persoanele absente au fost în concediu de odihnă sau zile libere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: