Redactia.ro
Home » Știri » Sondaj AHK România. O scădere semnificativă a afacerilor este așteptată de companiile germane din România

Sondaj AHK România. O scădere semnificativă a afacerilor este așteptată de companiile germane din România

Sondaj AHK Romania

Cel mai recent sondaj realizat de AHK România în rândul companiilor germane din România a evidențiat așteptările oamenilor de afaceri germani, referitoare la efectele economice ale pandemiei Coronavirus, și anume scăderi semnificative ale cifrei de afaceri și o redresare economică cel mai devreme în 2021.

Cu investiții directe în România de aproximativ 11 – 12 mld. euro, Germania este primul investitor străin pe piața locală, dacă nu luăm în considerare Olanda, care are un statut de investitor mai neclar, în România fiind multe companii non-olandeze intrate sub brandul de țară al Olandei.

Majoritatea companiilor germane din România se așteaptă la scăderi de 10-25% ale cifrei de afaceri și o redresare economică cel mai devreme în 2021

Majoritatea companiilor se așteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, în timp ce peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei cauzate de COVID-19. Astfel, se consideră că revenirea la normalitate în mediul de afaceri nu va avea loc înainte de anul viitor.

Îngrijorarea companiilor persistă în ciuda faptului că multe restricții au fost ridicate și au fost anunțate importante măsuri de sprijin pentru stimularea economiei. Provocările majore cu care se confruntă cele mai multe companii sunt amânarea sau anularea investițiilor, dar și cererea redusă de produse și servicii (64%) și restricțiile de călătorie (peste 61%). Factorii de risc cei mai importanți, la momentul de față, sunt reprezentați de condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58%).

Plan de investiții și relansare economică

În acest context, Camera de Comerț Româno-Germană speră că Planul de investiții și relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid, fiind nevoie urgentă de o revenire la normalitate. Un aspect îmbucurător este acela că printre măsurile prevăzute este și sprijinul pentru programul flexibil de muncă.

„Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menținem dorința de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea șomajului și pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieței forței de muncă să fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, Director general AHK România.

Același sondaj scoate în evidență lipsa inițiativei companiilor de a mai face investiții, cheltuielile pentru acestea fiind preconizate a fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, așa cum susțin 67% dintre respondenți. În schimb, doar 4,5% au așteptări în ceea ce privește creștere investițiilor.

Cu privire la numărul angajaților, jumătate dintre participanții la sondaj consideră că acesta nu se va modifica, în timp ce 46% cred că numărul de angajați va scădea.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 iunie 2020, în cadrul acestuia participând 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), construcții (11%) și comerț (8%). Rezultatele chestionarului special referitor la efectele economice ale pandemiei, realizat de AHK România în rândul companiilor germane, poate fi accesat aici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: