Redactia.ro
Home » Știri » Specialiștii neagă că dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta la centrala nucleară de la Zaporojie: „Nu mai e posibil în prezent..”

Specialiștii neagă că dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta la centrala nucleară de la Zaporojie: „Nu mai e posibil în prezent..”

A noua zi de război din Ucraina a venit cu o nouă amenințare pentru Europa: posibilitatea unui dezastru nuclear, mai puternic decât cel de la Cernobîl După ce trupele rusești au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, Zelenski a făcut un anunț tulburător: Putin ar dori să repete catastrofa din urmă din 1986, recurgând la „teroarea nucleară” pentru a câștiga războiul. Specialiștii spun însă că acest lucru nu ar mai fi posibil.

Specialiștii neagă că dezatrul de la Cernobîl s-ar putea repeta la centrala nucleară de la Zaporojie: „Nu mai e posibil în prezent..”

În decursul nopții de vineri, atacurile rușilor au avut drept țintă centrala nucleară de la Zaporojie, aflată în centrul Ucrainei. Bombardamentele au pornit un incendiu care ar fi putut avea repercusiuni dezastruoase. În jurul orei 6 dimineața, autoritățile ucrainene au anunțat că pompierii au reușit să stingă flăcările, iar luptele au încetat în zona respectivă.

Mai mult, potrivit CNN, uprtătorul de cuvânt al Zaporijjia a anunțat că nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, chiar dacă angajații centralei lucrează în aceste momente sub amenințarea armelor de foc.

După acest incident, președintele Volodimir Zelenki a anunțat că inamicul său, Vladimir Putin, urmărește să intimideze întreaga Europă cu „teroarea nucleară”. Frica că dezastrul de la centrala Cernobîl s-ar putea repeta a fost risipită însă de specialiști, care au explicat că un asemenea dezastru nu ar mai fi posibil.

Catastrofa nucleară din 1986 a însemnat pentru industria energetică un moment de realizare, așa că anii ce au urmat au fost dedicați îmbunătățirii securității centralelor. Chiar dacă ar exista scurgeri de materiale radioactive, nivelul de radiații nu ar fi niciodată unul de amploarea celui de la Cernobîl, care să amenințe viețile oamenilor.

„Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent, datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului”, a explicat Teodor Chirica, potrivit Agerpres.

Mai mult, Teodor Chirica a explicat și ce înseamnă acest nivel ridicat de securitate al centralelor și măsurile care au fost luate pentru evitarea unui dezastrul.

„Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii. Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară.”, a adăugat acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: