Redactia.ro
Home » Știri » Starea de alertă intră în vigoare astăzi. Ce e prevede hotărârea de Guvern

Starea de alertă intră în vigoare astăzi. Ce e prevede hotărârea de Guvern

Stare de alerta (1)

Premierul României a anunțat astăzi, înainte ședinței de Guvern, măsurile luate de autorități pentru a controla repsectarea restricțiilor impuse de starea de alertă.

Măsurile care trebuie respectate pe timpul stării de alertă

Ludovic Orban a precizat luni dimineață, într-o declarație de presă, măsurile care vor trebuie respectat pe timpul stării de alertă. Astăzi va avea loc o ședință de Guvern, unde se va pune în aplicare stare de alertă.

Am rămas siderat când am văzut că oameni care ne acuzau că am dat amenzi acum acuzau că nu am dat. O conduită corectă din partea tuturor contribuie la sănătatea publică. Din punctul meu de vedere, cât e evident că acest virus generează riscuri majore, inclusiv pentru viață, orice comportament care nu e corect și care poate duce la infectare trebuie sancționat. Suntem democrație, dar nu e anarhie. Democrația funcționează în beneficiu celor care respectă regulile”, a explicat premierul.

Conform acestuia, trebuie luate măsuri sigure în timpul stării de alertă, acestea fiind adoptate la propunerea comitetului.

Potrivit premierului Orban, România trece la starea de alertă maximă. „De asemenea, toate ministerele care au atribuții în starea de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spații comerciale, la centrele de îngrijire personală, a persoanelor vulnerabile. Toate trebuie să asigure reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire.

Ce se va întâmpla cu starea de alertă

Ludovic Orban a declarat că MAI și Poliția locală trebuie să se implice mult mai mult pe toată perioada stării de alertă, pentru a încerca să-i oprească pe unii dintre români care nu respectă măsurile impuse.

Majoritatea cetățenilor sunt oameni cu respect față de lege, care au fost alături de noi și a căror responsabilitate a contribuit la ținerea sub control a epidemiei. Trebuie să-i ferim de unii care se pare că nu înțeleg, o comunitate care se manifestă agresiv și sfidează regulile„, a afirmat Ludovic Orban.

Pe 15 mai, România a ieșit din starea de urgență, și a fost înlocuită de starea de alertă care va intra astăzi, 18 mai, în vigoare.

Obligațiile românilor pe timpul stării de alertă

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică a publicat sâmbătă clarificări cu privire la obligațiile românilor în starea de alertă.

Conform hotărârii CNSSU nr.24, persoanelor de peste 65 de ani nu au nicio restricție de a ieși din casă. Aceștia pot părăsi domiciliul în orice interval doresc.

În ceea ce privește, declaratia pe proprie răspundere, aceasta poate fi scrisă și de mână , însă, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității.

Persoanele care nu vor purta măștile de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun, pot fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 500 lei și 2.500 lei.

Referitor la participarea evenimentelor familiale, autoritățile susțin că în cazul în care implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii, numărul maxim de persoane care pot participa este de 16.

În cazul în care slujba se ține în aer liber, numărul de persoane este nelimitat.

Pentru evenimentele în familie, numărul maxim de persoane este de 16, cu condiția de a  respecta  normele de igienă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: