Redactia.ro

Stațiunea Mamaia de la Marea Neagră, cunoscută drept perla litoralului românesc, se află într-un pericol iminent. Experții trag semnale de alarmă

Stațiunea Mamaia de la Marea Neagră, cunoscută drept perla litoralului românesc, se află într-un pericol iminent. Experții trag semnale de alarmă privind ritmul accelerat cu care se scufundă stațiunea. Dacă autoritățile române nu intervin urgent, Mamaia ar putea dispărea complet. Problemele ecologice, combinate cu deciziile administrative neinspirate, au agravat situația. Fără o strategie națională coerentă, Mamaia risca să devină o amintire.

Eroziunea costieră pune Mamaia în pericol

Stațiunea Mamaia se confruntă cu un fenomen accentuat de eroziune costieră. Acesta este cauzat atât de schimbările climatice, cât și de intervențiile omului. Nisipul dispare de pe plajă în ritm alarmant, iar nivelul mării crește anual. Specialiștii avertizează că dacă nu se iau măsuri drastice, Mamaia va fi înghițită de ape.

Proiectele de lărgire a plajei au avut, paradoxal, efecte contrare. Nisipul adus din larg conține pietriș, scoici și alte elemente care afectează confortul turiștilor. Noul strat este aspru, greu de traversat și incomod pentru cei care vin la plajă. Pe lângă asta, valurile și furtunile au dus la formarea unor dune periculoase. Intrarea în apă este bruscă și riscantă, mai ales pentru copii și vârstnici.

Situația a fost semnalată încă din primii ani de implementare a proiectului de extindere. Totuși, autoritățile au continuat lucrările fără să țină cont de avertismentele ecologiștilor. Impactul asupra mediului a fost minim analizat, iar consecințele sunt acum evidente.

Lărgirea plajei a adus efecte secundare negative

Inițiativa de lărgire a plajei Mamaia a fost văzută inițial ca o salvare a turismului local. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene și avea ca scop combaterea eroziunii. În realitate, nisipul extras din larg a modificat total textura plajei. Scoicile, pietrișul și compoziția grosieră a materialului au alungat turiștii obișnuiți cu un nisip fin.

Mamaia, cândva o atracție premium, a devenit greu de promovat. Reputația stațiunii a avut de suferit. Numeroase plângeri au fost formulate de turiști care acuză disconfortul fizic pe plajă. În zonele unde au apărut dunele, nisipul este instabil, iar împrejurimile par abandonate.

Aceste efecte au fost amplificate de lipsa de investiții în infrastructura de acces la plajă. Scările, pasarelele și aleile nu au fost adaptate noilor condiții. Turiștii trebuie să urce sau să coboare versanți de nisip pentru a ajunge la malul mării. Acest lucru descurajează familiile cu copii mici sau persoanele cu mobilitate redusă.

Stațiunea Mamaia este deja compromisă ecologic

Profesorul Alfred Vespremeanu-Stroe, specialist în geografie, a declarat că Mamaia este deja compromisă. Acesta susține că intervențiile brutale asupra mediului au fost dăunătoare. Nisipul din larg nu a fost selectat cu grijă, iar metodele utilizate au neglijat echilibrul natural al ecosistemului.

„Conceptul este unul de intervenţii hard, neprietenoase cu natura”, a declarat Alfred Vespremeanu-Stroe pentru Observator. „Staţiunea Mamaia este deja… Compromisă, nu mă feresc de termenul acesta”, a avertizat acesta.

„Reprezentanţii Apelor Române sunt cei care au asigurat monitorizarea acelor lucrări, recepţia acelor lucrări şi plata lor (…) Acele neconformităţi vor fi remeditate de constructor pe cheltuială proprie dacă ele reprezintă o încălcare a condiţiilor din caietul de sarcini”, a precizat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Aceste afirmații au fost confirmate de numeroși alți specialiști. Biologii marini avertizează că fauna și flora au fost afectate. Scoicile, algele și peștii mici au fost dislocați din habitatul natural. Zonele de reproducere s-au redus dramatic. Acest dezechilibru afectează lanțul trofic și, implicit, calitatea apei.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: