Redactia.ro
Home » Știri » Stimulentul de risc pentru personalul medical din linia întâi, impozitat. Câți bani vor primi, de fapt, medicii

Stimulentul de risc pentru personalul medical din linia întâi, impozitat. Câți bani vor primi, de fapt, medicii

personalul medical

Personalul medical din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus va primi în fiecare lună un stimulent financiar de risc în valoare de aproximativ 500 de euro (2.500 lei).

Stimulentul de risc acordat va fi însă impozitat, susține Marcel Boloș, ministrul pentru fonduri europene. Acesta nu este însă cuprins în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Cele două condiții pentru acordarea banilor sunt:

  • emiterea unei decizii de către conducerea unității medicale privind personalul medical implicat
  • implicarea directă în tratamentul cazurilor de coronavirus

Cine va beneficia de stimulentul de risc

Vor beneficia medici, asistenți medicali, personalul de pe ambulanțe, paramedici, personalul auxiliar. Personalul  medical care lucrează cu pacienții infectați cu noul coronavirus se stabilește printr-o decizie a conducătorului spitalului sau unității în care aceștia își desfășoară activitatea.

Adoptarea unei astfel de măsuri a creat nemulțumiri în rândul medicilor de familie. Într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie se arată că și această categorie de specialiști vrea același stimulent financiar.

„Am aflat cu surprindere prin intermediul mass-media despre discriminarea pe care Guvernul României urmează să o facă faţă de întregul personal medical care lucrează în asistenţa medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialişti în medicina de familie şi peste 15.000 de asistenţi medicali generalişti care lucrează în cabinetele de medicina familiei. (…)

Discriminarea va avea loc prin acordarea din fonduri europene a stimulentului de risc pentru personalul medical care luptă cu pandemia COVID-19, în valoare de 2.500 de lei, doar pentru 75.000 de cadre medicale – medici, asistenți medicali, personal care deservește ambulanțele, personal paramedical – care lucrează exclusiv în spitalele publice, în serviciile de ambulanță și SMURD”, se arată în sursa menționată.

Cât vor primi de fapt medicii din linia întâi

Personalul medical din linia întâi va primi în fiecare lună, începând din mai, un stimulent financiar de risc în valoare de 2.500 lei. Această sumă se impozitează cu 10%, la care nu se calculează CAS și CASS.

„Suma netă e de 2.250 lei pe lună și se acordă pe perioada decretării stării de urgență. Costurile sunt în întregime decontate de CE.”, a explicat Marcel Boloș la Digi 24.

Banii se plătesc din fondul de salarii, la rectificarea bugetară de miercuri s-a aprobat suplimentarea fondului de salarii pentru personalul medical implicat cu 500 milioane de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: