Redactia.ro
Home » Știri » SUA: Primul caz de gripă aviară H5 la om. Este al doilea caz în lume

SUA: Primul caz de gripă aviară H5 la om. Este al doilea caz în lume

gripa aviara

Statele Unite ale Americii anunță primul caz de gripă aviară H5 la om. Este al doilea caz la nivel Mondial. Primul a fost anunțat în Marea Britanie în decembrie 2021.

Un deținut din închisoarea din Colorado care a fost expus direct la păsările de curte infectate cu gripa aviară este prima persoană din SUA care a fost testată pozitiv cu tulpina actuală. Bărbatul a prezentat simptome ușoare de oboseală, spun Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Departamentul de Sănătate Publică și Mediu din Colorado.

Primul caz uman de gripă aviară, depistat în SUA

„Acest caz nu schimbă evaluarea riscului uman pentru publicul larg, pe care CDC îl consideră scăzut”, a adăugat agenția.

Pacientul a raportat oboseală timp de câteva zile. Se pare că oboseala a fost singurul simptom. La câteva zile de atunci, bărbatul și-a revenit. În tot acel timp, acesta a fost izolat și tratat cu un medicament antiviral antigripal. El lucra la o fermă comercială cu păsări infectate, ca parte a unui program de angajare corecțională înainte de eliberare.

Virusurile H5N1 au fost găsite la păsări de curte în SUA în 29 de state și la păsări sălbatice în 34 de state. Asta, de când CDC a început să monitorizeze îmbolnăvirea persoanelor expuse la aceste virusuri la sfârșitul anului 2021.

„Deoarece persoana a fost în contact strâns cu păsări infectate, este posibil ca virusul să fi fost prezent în nasul persoanei fără a provoca infecție”, a spus departamentul din Colorado.

„CDC a urmărit starea de sănătate a peste 2.500 de persoane care au fost expuse la păsări infectate cu virusul H5N1, iar acesta este singurul caz descoperit până în prezent. Alte persoane implicate în operațiunea de sacrificare din Colorado au fost testate negativ pentru infecția cu virusul H5, dar sunt retestate din precauție”, a precizat CDC.

Recomandările Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Centrul recomandă persoanelor care lucrează în contact direct cu păsările de curte să ia măsuri de precauție sporite. Mai mult, aceștia recomandă inclusiv purtarea de mănuși, măști și protecție a ochilor și spălarea mâinilor. În timp ce virusul H5N1 se poate răspândi între o persoană infectată și un contact apropiat doar foarte rar, nu duce la o răspândire susținută între oameni.

În prezent, se știe că doar o altă persoană a fost testată pozitiv cu tulpina actuală. Este vorba despre o persoană din Marea Britanie care crește păsări. Ea s-a infectat în decembrie 2021, dar nu a avut niciun simptom.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: