Redactia.ro
Home » Știri » Substanțele otrăvitoare din plante. De ce trebuie să te ferești

Substanțele otrăvitoare din plante. De ce trebuie să te ferești

Substanțele otrăvitoare din plante

Frumoase la exterior, dar otrăvitoare în esență sunt numeroase flori. Lista cu cele cinci plante otrăvitoare din fauna română.

1. Convallaria majalis, cunoscută popular drept lăcrimioara conține 40 de tipuri de glicozide. Toxinele se găsesc pe toată suprafața florii. Glicozidele sunt compuși organici ce în cantități mari pot provoca afecțiuni ale sistemului nervos, gastrointestinal sau cardiovascular. Lăcrimioara își foloseste toxicitatea ca un sistem de apărare împotriva animalelor care încearcă să se hrănească cu semințele ei.

2. Salcâmul galben, denumirea știinfică Laburnum anagyroides conține citisină, un alcaloid care este prezent pe toată suprafața plantei. Cea mai mare concentrație se găsește în semințele acesteia care poate produce, chiar, decesul.

3. Joianul face parte din familia Apiaceae. Neurotoxina care se găsește pe toată supafața planei, în special în tulpină poate produce convulsii urmate, în unele cazuri de moarte. Substanța toxică, se pare că poate intra în organism prin piele, trebuie avut grijă la contactul cu aceasta.

4. Cucuta sau denumirea știitifică de Conium maculatum conține conhydrine, N-methylconine și coniină. Ultima substanță are o structură chimică asemănătoare nicotinei și poate perturba sistemul nervos. Toxina poate să își facă efectul în 48 – 72 de ore, iar salvarea vine prin ventilarea mecanică. Mai mult, ceaiurile de cucută pot produce o stare asemănătoare consumului de alcool.

5. Dedițelul este un pericol doar în momentul în care este culeasă. Planta conține ranunculină care se transformă în protoanemonină din cauza unei enzime și devine toxică, potrivit descopera.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: