Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cel mai simplu mod de a-ți crește propriile condimente și plante aromatice

Cel mai simplu mod de a-ți crește propriile condimente și plante aromatice

plante aromatice

Mirodeniile ocupă puțin spațiu în bucătărie și sunt un pas către o sănătate mai bună și o mâncare mai gustoasă!

Cultivarea propriilor condimente și plante aromatice este un prim pas către o alimentație mai sănătoasă, deoarece ne încurajează să preparăm mâncăruri în casă în loc să cumpărăm mâncare semi-preparată. Nu este nimic mai frumos decât să presari niște mirodenii proaspăt tăiate în rețetele preferate, în loc să folosești versiunile din magazin uscate și ambalate. Trebuie doar să alegi!

Multe mirodenii și plante aromatice cresc la fel de bine în interior precum în aer liber: mărarul, cimbrul, salvia, pătrunjelul, frunzele de dafin, coriandrul, busuiocul, arpagicul, tarhonul, menta sau rozmarinul. Aceste plante clasice aparțin a trei familii botanice (Alliaceae, Apiaceae, Lamiaceae), dar există și alte opțiuni mai exotice și anume: busuioc de lămâie, menta de ciocolată, lăcusta roșie (sau Mertensia maritima), brumărele sau chiar porumbul dulce aztec.

Trucuri care să te ajute să crești singur mirodenii și plante aromatice

La fel ca la majoritatea plantelor, mirodeniile și plantele aromatice au nevoie de lumină și aer curat. Deci nu le așeza prea departe de geamul bucătăriei – dar nici prea aproape, astfel încât să nu fie arse de lumina directă a soarelui. Dacă observi că apar pete întunecate pe frunze, înseamnă că primesc prea mult soare. Și dacă vezi că plantele cresc în înălțime, dar frunzele se usucă, atunci suferă de o lipsă de lumină solară, deci mută-le mai aproape de o sursă naturală de lumină.

Puteți evita toate aceste probleme investind în lămpi speciale care accelerează creșterea, sau chiar într-o mică grădină de interior. Aceste sisteme sunt dotate cu iluminare cu LED și, uneori, cu sistem de irigare hidroponică pentru a te asigura că plantele obțin cantitatea perfectă de lumină, apă și nutrienți. Hidroponia este o metodă de cultivare a plantelor prin utilizarea nutrienților minerali în locul solului. Principiul presupune însămânțarea semințelor în sol apoi, o dată încolțite, mutarea răsadurilor într-un substrat (de exemplu, pietricele de lut). Plantele cresc și se înmulțesc mai repede pe parcursul mai multor luni în acest sistem, dar singurul impediment este prețul. Pentru a cultiva aceste soiuri în acest sistem acasă, aveți nevoie de semințe sau de planta propriu-zisă. Puteți face chiar și răsaduri în fiecare an sau doar să le cumpărați. Anumite soiuri (mentă, rozmarin, laur și cimbru) sunt rezistente, ceea ce înseamnă că nu își pierd frunzele, sunt de lungă durată și se înmulțesc an de an.

6 mirodenii sau plante aromatice pe care să le crești singur acasă

Busuiocul, „regele condimentelor”, din familia Lamiaceae este o bază pentru o serie de rețete culinare (în special salate, paste, mâncăruri de pasăre, sosuri, toppinguri pentru pizza și pesto). Este cea mai cultivată plantă aromatică din Franța – și cunoaști reputația francezilor în bucătărie! Se poate găsi în multe sortimente (thailandez, lămâios, anason, grecesc). Este o plantă anuală, ceea ce înseamnă că trebuie să semănată în fiecare an. Imediat ce a trecut gerul, îl poți plasa în aer liber.

Pătrunjelul clasic este o altă alegere populară în bucătărie. Crud sau gătit, poate fi folosit și ca ingredient în vestitul buchet asortat, folosit la prepararea supelor sau a ciorbelor. În caz contrar, poate fi folosit pentru a orna platouri, supe, pește sau chiar într-un unt de pătrunjel.

Menta verde este o plantă aromatică care a străbătut secolele. Cultivată încă din timpuri străvechi, este o aromă predominantă în bucătăria orientală. Menta de ciocolată este un sortiment de mentă picantă cu gust real de ciocolată (sună delicios!). Foarte aromată, este folosit în sosuri (pentru carne), produse de patiserie sau salate de fructe.

Originar din Asia, arpagicul, având o aromă caracteristică de usturoi, crește aproape tot timpul anului și este foarte ușor de cultivat. Tulpina lui lungă este acoperită cu flori mici și poate fi folosit într-o gamă de preparate culinare. Și mai aromat și din aceeași familie, usturoiul sălbatic sau usturoiul ursului este o alternativă extrem de aromată.

Coriandrul are un înveliș rezistent la temperaturi sub zero grade (până la -8 ° C). Cu toate acestea, nu suportă deloc vremea umedă. Mai este cunoscut și sub numele de cilantro sau pătrunjel chinezesc, această plantă erbacee din familia Apiaceae datează din anul 6000 î.Hr. Unii preferă pătrunjelul, deoarece este mult mai aromat.

Originar de pe coasta Atlanticului francez, Mertensia Maritima are o aromă puternică de iod asemănătoare gustului stridiilor. Crud sau gătit, poate fi consumat cu pâine proaspătă cu unt ca aperitiv, pe carpaccio de pește sau într-o salată.

Cum să îți păstrezi mirodeniile și plantele aromatice

Există peste 20.000 de soiuri de mirodenii și plante aromatice în lume, dar nu toate sunt potrivite în scopuri culinare și nici nu sunt disponibile pentru a semănat. Cel mai bine ar fi să crești plantele de bază și câteva soiuri mai rare și exotice. Există o serie de metode de conservare a acestora: toacă frunzele și așază-le într-un vas cu ulei (busuioc); pune planta întreagă într-un săculeț cu găuri în frigider (pătrunjel) sau într-o caserolă (mentă); smulge și așază-le în forma pentru cuburi de gheață și umple cu ulei, apoi congelează (arpagic, salvie) sau usucă-le și apoi presează-le până se fac pulbere (mentă, cimbru).

Pentru a face cuburi de gheață cu iarbă proaspătă, usucă mai întâi frunzele în prosoape de bucătărie apoi toacă-le fin și distribuie-le în diferite blocuri. Adăugă puțină apă, sau mai bine, ulei de măsline. Când cuburile de gheață sunt gata, așază-le într-o pungă de plastic și păstrează-le la congelator.

Pentru a economisi timp în bucătărie, adună frunzele ierburilor pe care trebuie să le folosești în rețeta aleasă de tine, rulează-le pe toate la un loc, apoi toacă-le fin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini