Redactia.ro
Home » Știri » SUFERINŢĂ pentru pensionari! Veştile ce vin de la stat nu sunt deloc bune

SUFERINŢĂ pentru pensionari! Veştile ce vin de la stat nu sunt deloc bune

Pensionarii din România trebuie să se aştepte la modificări ale pensiilor, dar veştile nu sunt deloc bune. Partea proastă este că recalcularea pensiilor nu se va mai face de la 1 septembrie 2023, așa cum se știa, fiind amânată până în 2024.

Totuși, un nou proiect de Ordonanță de Urgență este așteptat să facă lumină în complicata problemă a recalculării pensiilor.

Ce noutăţi apar la Legea pensiilor 2023?

Ordonanța prevede noutăți legate de reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare și aspecte prin care se reglează sau corectează sume de bani, însă termenul pentru punerea în aplicare și clarificarea procedurilor a fost amânat pentru 31 august 2024.

De asemenea, actul normativ propus elimină mai multe facilități, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra retroactiv vechime, cu o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 de lei.

Deputata USR Oana Țoiu susține că la mijloc ar fi o strategie a celor de la PSD, care ar dori să finalizeze recalcularea în plin an electoral pentru a le putea spune pensionarilor că i-au ajutat.

Risipa la nivelul salariului mediu 2023 este de 81.000.000 de lei pe an, fără să calculăm bonuri de masă sau alte beneficii, în timp ce același guvern propune tăieri de la micile teatre de copii, muzee și centre de seniori și de la sport“, explică Oana Țoiu.

Cum se vor calcula pensiile?

Pentru a elimina inechităţile dintre bărbați și femei sau pentru cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, aşa cum se întâmplă în prezent, Ministerul Muncii a propus ca diferenţierea în ceea ce privește cuantumul pensiilor să se facă în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 12 ani, 18 ani sau 34 de ani.

Guvernul a pus un nou termen pentru definitivarea digitalizării dosarelor de pensii, prin OUG din ședința de joi, acesta fiind 31 august 2024.

„Mesajul clar către pensionarii cărora li s-a promis recalcularea în 2022 este că nu o vor vedea înainte de a li se cere iarăși votul de PSD pentru «grija partidului pentru pensionari»“, mai spune deputata USR.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: