Redactia.ro
Home » Știri » Supermarketuri – închise în weekend în România?! Tot ce trebuie să știe clienții

Supermarketuri – închise în weekend în România?! Tot ce trebuie să știe clienții

Supermarketuri închise în weekend.

Recenta propunere de închidere a supermarketurilor în weekenduri, pentru a avantaja comercianții mici, a stârnit un val de reacții contradictorii în rândul marilor lanțuri de magazine și al comercianților independenți. În timp ce unii văd în această măsură o oportunitate de a echilibra câmpul concurențial, alții avertizează despre posibilele consecințe negative asupra economiei și ocupării forței de muncă.

Reacții împărțite în rândul comercianților

Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele disponibilizări ce ar putea decurge din limitarea orarului de funcționare a supermarketurilor. În același timp, Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, consideră că aceste temeri sunt nefondate, argumentând că vânzările se vor redistribui pe parcursul săptămânii.

„După părerea noastră este o abordare cel puțin care își are locul acum. Sindicatele au altă părere. Către noi și-au exprimat îngrijorarea cu posibilitatea daca ar exista aceasta limitare să asistăm la disponibilizări. Dacă vorbim de angajați în weekend trebuie să vorbim de întreaga economie. Cred că aici putem găsi soluții echilibrate să acomodeze aceste dorințe și nevoi, fără a destabiliza până la urma sectoare întregi economice”, a zis George Bădescu.

„Efecte asupra vânzărilor, daca exista temeri în privință asta, nu vor fi, pentru că vânzările din cursul zilei de sâmbăta după-amiaza și duminica după-amiaza se vor muta în cursul zilei de sâmbăta dimineața sau în cursul săptămânii. Fiind același volum de marfa, nu vor fi nici disponibilizări. Asta nu înțelegem noi – de ce este atâta opoziție.”, a completat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii.

Poziția Ministerului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a exprimat o poziție clară împotriva închiderii hipermarketurilor în weekend, subliniind importanța weekendului ca perioadă de relaxare și efectuare a cumpărăturilor pentru majoritatea românilor. Această viziune este susținută de experiența altor țări europene, unde marile lanțuri de magazine sunt deschise în weekend, cel puțin sâmbăta.

Propunerea de închidere a supermarketurilor în weekenduri reprezintă un subiect sensibil, care ridică semne de întrebare legate de impactul asupra consumatorilor și asupra economiei. Pe de o parte, micii comercianți ar putea beneficia de pe urma acestei măsuri, oferindu-le o șansă în plus în lupta cu giganții retailului. Pe de altă parte, există temeri legate de inconvenientele create consumatorilor și posibilele efecte negative asupra angajării.

În așteptarea unei decizii

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că propunerea este în curs de analiză, pentru a evalua impactul pe care o astfel de măsură l-ar avea asupra diferitelor părți implicate. O decizie în acest sens nu va fi luată ușor, având în vedere complexitatea și sensibilitatea problemei.

În acest context, se conturează un dialog necesar între reprezentanții comercianților, autorități și consumatori, pentru a identifica cea mai bună cale de a echilibra interesele tuturor părților. Este esențial să se găsească soluții care să susțină atât nevoile micilor comercianți, cât și pe cele ale consumatorilor, fără a afecta negativ economia și piața muncii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: