Redactia.ro

Superstiții la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Ce e strict interzis să faci pe 2 februarie: așa te ferești de necazuri tot anul

Superstiții la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. La 40 de zile de la Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Stretenia sau Ziua Ursului. În această zi, românii trebuie să știe că nu au voie să facă anumite lucruri. 

Întâmpinarea Domnului, sărbătorită anual la 40 de zile de la Crăciun

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prăznuită pe 2 februarie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică. Aceasta marchează momentul în care Pruncul Iisus este adus la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif, conform Legii mozaice, care prevedea ca orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu.

Acolo, ei sunt întâmpinați de dreptul Simeon, un om drept și temător de Dumnezeu, căruia i se făgăduise că nu va muri până nu-L va vedea pe Mesia. Când Îl ia în brațe pe Pruncul Iisus, el rostește celebrul imn „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne…”, cunoscut ca Cântarea lui Simeon (Luca 2:29-32). De asemenea, în Templu este prezentă prorocița Ana, o femeie înaintată în vârstă, care recunoaște în Prunc pe Mântuitorul lumii și Îl slăvește pe Dumnezeu, conform crestinortodox.ro. 

Sărbătoarea simbolizează întâlnirea omenirii cu Dumnezeu și este considerată un moment de lumină și speranță. În tradiția populară românească, această zi mai este numită și „Stretenia” și este asociată cu diverse obiceiuri legate de vreme și agricultură.

Lucruri interzise pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului, sărbătorită pe 2 februarie, este un moment de mare însemnătate în calendarul creștin, marcând aducerea Pruncului Iisus la Templu. Pe lângă semnificația sa religioasă profundă, această zi este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, iar unele dintre ele includ interdicții clare pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a primi binecuvântarea divină.

Nu se ceartă și nu se rostesc cuvinte grele

Fiind o zi de pace și binecuvântare, orice formă de ceartă, supărare sau folosire a limbajului urât este considerată un păcat. Se spune că cei care se mânie în această zi vor avea parte de conflicte și necazuri pe tot parcursul anului.

Nu se dă nimic din casă

Un obicei vechi spune că nu este bine să dai bani sau obiecte din casă pe 2 februarie, pentru că astfel îți „împrăștii norocul” și atragi lipsurile materiale. Este o zi în care trebuie să păstrezi bunăstarea în cămin și să te rogi pentru prosperitate.

Nu este bine să pleci la drum lung

Se spune că cine călătorește departe în această zi riscă să întâmpine obstacole sau ghinioane. Este mai bine să rămâi acasă, în liniște și rugăciune, pentru a primi protecția divină.

Ce aliment nu ai voie să mânânci de Întâmpinarea Domnnului

Întâmpinarea Domnului marchează momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim. Sărbătoarea mai este cunoscută sub denumirea de Streneia sau Ziua Ursului înturcât, cu mult timp în urmă, oamenii erau de părere că în ziua de 2 februarie vor avea puterea ursului.

În plus, unele persoane obișnuiau să se ungă cu grăsime de urs pentru a ține bolile departe, iar persoanele bolnave erau afumate cu blană de urs pentru a se vindeca grabnic. Pe 2 februarie este complet interzis consumul de miere. Se spune că cine va consuma miere în ziua de 2 februarie va atrage ghinionul de partea sa.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: