Redactia.ro
Home » Știri » SURSE: Victimele exploziei de la Călimănești, atenționate să nu ajungă în zona conductei. Transgaz nu le dăduse aviz

SURSE: Victimele exploziei de la Călimănești, atenționate să nu ajungă în zona conductei. Transgaz nu le dăduse aviz

Noi detalii ies la iveală în cazul exploziei de la Călimănești, acolo unde patru persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci sunt internate în stare gravă la spital. Se pare că muncitorii ar fi executat lucrările într-o zonă neavizată, ceea ce a dus la o tragedie.

Compania Transgaz a anunțat că nu a existat un aviz valabil pentru ca cei care se ocupau de construirea Autostrăzii Moldovei să poată desfășura lucrările în zona respectivă. Acest lucru ar putea schimba categoric datele problemei, urmând ca oamenii legii să descopere cine sunt adevărații vinovați.

Muncitorii au fost avertizați să nu lucreze în zona conductei

În ciuda avertismentelor primite, muncitorii au ales să compacteze terasamentul autostrăzii în proximitatea unei conducte subterane, fără să-și dea seama de pericolul iminent. Această conductă avea o adâncime de 1,2 metri și era marcată vizibil pentru a avertiza asupra prezenței sale, dar, din nefericire, a fost ignorată.

Conform informațiilor disponibile, această conductă subterană transporta aproximativ 100 de metri cubi de gaze pe oră, la o presiune de 35-36 de atmosfere. În timp ce se efectua scarificarea și compactarea terasamentului, care traversa zona în care se afla acest gazoduct DN 32, o eroare tragică a avut loc. Un utilaj scarificator a ajuns accidental să se agațe de conductă și a cauzat o avarie fatală în structura acesteia.

De-a lungul timpului, presiunea crescută la 35 bar și volumul semnificativ de gaz (100.000 metri cubi) au creat un mediu extrem de periculos. Ca rezultat al avariei conductei, o deflagrație devastatoare a avut loc, urmată de un incendiu violent. Această serie de evenimente a dus la explozia tragică din Călimănești, într-o zi care va rămâne adânc înfiptă în memoria colectivă.

Incendiul violent care a rezultat a provocat pagube semnificative în zonă. Trei cisterne, care, din fericire, erau pline cu apă și nu cu gaz, au fost deteriorate grav prin incendiere. În plus, scarificatorul compactor și un alt utilaj ușor de compactare au fost complet distruse în incendiu.

Prima declarație a companiei Transgaz, după explozia de la Călimănești

Compania Transgaz a oferit și prima declarație oficială cu privire la evenimentele care au avut loc noaptea trecută la Călimănești. Constructorul a uitat să ceară un aviz pentru a putea demara mai multe operațiuni în zonă.

În cadrul aceluiași comunicat, reprezentanții anunță că au trimis imediat oameni la fața locului pentru a putea descoperi pagubele care au fost făcute, precum și eventualele îmbunătățiri ce ar trebui realizate. Furnizorii și consumatorii din zonă nu au avut de suferit din cauza exploziei. De asemenea, compania Transgaz le-a transmis condoleanțe familiilor persoanelor decedate.

„Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător.

Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident”, a transmis compania Transgaz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: