Redactia.ro

Taxele vamale de 50% pentru UE, amânate de Donald Trump până la 9 iulie

Donald Trump

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat amânarea aplicării unor taxe vamale de 50% asupra produselor importate din Uniunea Europeană. Decizia, care urma să intre în vigoare la 1 iunie, a fost amânată până la 9 iulie pentru a permite desfășurarea unor noi runde de negocieri comerciale între Washington și Bruxelles, informează publicația The Guardian.

Informația a fost confirmată chiar de Donald Trump, într-o declarație acordată presei duminică, în timp ce se afla la Morristown, New Jersey, înainte de a se întoarce la Washington. Potrivit președintelui american, discuția telefonică purtată cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a dus la această decizie temporară.

Declarațiile din ambele părți după convorbirea telefonică

În cadrul conversației telefonice, Ursula von der Leyen i-a transmis lui Donald Trump dorința de a iniția negocieri comerciale „serioase”. Președintele american a afirmat că i-a comunicat liderului european faptul că această abordare este una necesară.

„Am spus tuturor celor care au vrut să mă asculte că trebuie să facă asta”, a declarat Trump, făcând referire la inițierea discuțiilor. Potrivit acestuia, von der Leyen „a promis o întâlnire rapidă pentru a vedea dacă putem ajunge la o înțelegere”.

La rândul său, Ursula von der Leyen a confirmat discuția, scriind duminică seară pe rețeaua socială X că a avut o „discuție bună” cu liderul american.

„Europa este pregătită să facă să avanseze rapid și decisiv negocierile. Pentru a ajunge la un acord bun, vom avea nevoie de timp până pe 9 iulie”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit antena3.ro.

Von der Leyen a adăugat că „UE și Statele Unite au cele mai importante și mai strânse relații comerciale din lume”, subliniind importanța colaborării economice dintre cele două blocuri.

Poziția oficială a Comisiei Europene

Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru comerț, Maros Sefcovic, a reacționat după reluarea contactelor diplomatice. Într-un mesaj publicat pe platforma X, Sefcovic a subliniat că „UE este pe deplin angajată și hotărâtă să obțină un acord care să funcționeze pentru ambele părți”.

De asemenea, oficialul european a transmis că relațiile comerciale dintre cele două puteri trebuie să se bazeze pe „respect mutual, nu pe amenințări”, adăugând că „noi suntem pregătiți să ne apărăm interesele”.

În cursul aceleiași zile, ministrul german de finanțe, Lars Klingbeil, a avut o intervenție în ediția de duminică a publicației Bild. Acesta a solicitat administrației americane să dea dovadă de seriozitate în cadrul negocierilor comerciale cu Uniunea Europeană. „Taxele vamale americane pun în pericol economia americană la fel de mult ca și economia germană și europeană”, a declarat Klingbeil.

Istoricul tensiunilor comerciale dintre SUA și UE

Anunțul privind amânarea intrării în vigoare a taxelor vamale vine după o perioadă tensionată în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. În ultimele luni, administrația Trump a introdus mai multe taxe vamale asupra produselor provenite din statele membre ale UE.

În luna martie, Washingtonul a impus o suprataxare de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu. Ulterior, în aprilie, au fost anunțate taxe de 25% pentru automobile și de 20% pentru toate celelalte produse europene. Cea mai recentă măsură – taxa vamală de 50% – urma să intre în vigoare la 1 iunie, dar a fost suspendată până la 9 iulie în urma reluării negocierilor.

În prezent, taxele de 10% rămân în vigoare pentru majoritatea bunurilor exportate din Uniunea Europeană către Statele Unite. Conform datelor Comisiei Europene, aceste măsuri au un impact semnificativ asupra relațiilor economice transatlantice, care reprezintă unul dintre cele mai mari schimburi comerciale la nivel global.

Amenințarea UE, cu măsuri comerciale proprii

În paralel cu reacțiile diplomatice, Uniunea Europeană a anunțat, la începutul lunii mai, că ar putea răspunde cu propriile măsuri în cazul în care negocierile cu administrația Trump vor eșua. Potrivit unui comunicat al Comisiei, Bruxelles-ul ia în calcul impunerea unor taxe vamale în valoare totală de 95 de miliarde de euro pentru produse americane, printre care automobile și aeronave.

Totodată, reprezentanții UE au declarat că vor sesiza Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu măsurile comerciale americane, considerându-le nejustificate și disproporționate. Comisia Europeană a transmis că va utiliza toate instrumentele legale disponibile pentru a-și apăra interesele în fața presiunilor impuse de Washington.

Poziția administrației Trump

Președintele american a reiterat, în mai multe rânduri, că nu este interesat de un acord comercial cu Uniunea Europeană, acuzând blocul comunitar de practici comerciale inechitabile.

„Europa este mai rea decât China”, a declarat Donald Trump, într-o afirmație citată de presa americană și europeană.

În declarațiile sale recente, liderul de la Casa Albă a susținut că deficitul comercial al Statelor Unite față de Uniunea Europeană este „inacceptabil”. Potrivit estimărilor făcute publice de administrația americană, acest deficit s-ar ridica la aproximativ 235 de miliarde de dolari în anul 2024.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a precizat că acest calcul nu reflectă situația în ansamblu, întrucât excedentul american în servicii reduce considerabil diferența totală. În datele prezentate de Bruxelles, deficitul comercial real s-ar situa în jurul valorii de 50 de miliarde de euro, adică aproximativ 57 de miliarde de dolari.

Urmează o perioadă decisivă pentru relațiile comerciale

Perioada de timp rămasă până la 9 iulie este considerată esențială pentru relansarea negocierilor comerciale dintre cele două părți. Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite au declarat că sunt pregătite să reia dialogul, însă pozițiile inițiale rămân divergente.

Pe de o parte, Bruxelles-ul cere eliminarea completă a măsurilor unilaterale și revenirea la o abordare bazată pe reglementări internaționale. Pe de altă parte, administrația Trump insistă pe renegocierea întregii arhitecturi comerciale în favoarea economiei americane, acuzând Uniunea Europeană de bariere netransparente și dezechilibre în schimburi.

Următoarele săptămâni vor fi marcate de întâlniri la nivel înalt între negociatori, dar și de posibile intervenții publice din partea liderilor politici. Nu au fost anunțate date concrete pentru reuniuni fizice, însă președinta Comisiei Europene a precizat că „întâlnirile vor avea loc cât mai curând posibil”.

Posibile efecte asupra economiei europene

Analiștii economici estimează că aplicarea taxelor de 50% ar putea avea un impact considerabil asupra mai multor industrii europene, în special în domeniile auto, aerospațial și metalurgic. Germania, Franța și Italia sunt printre statele membre cele mai expuse la noile măsuri, având un volum semnificativ de exporturi către piața americană.

În același timp, specialiștii avertizează că asemenea măsuri pot afecta și companiile americane care se bazează pe piese și materii prime importate din UE. Efectele ar putea duce la o creștere a prețurilor, perturbări în lanțurile de aprovizionare și posibile reacții în lanț în alte zone economice, cum ar fi Asia sau America de Sud.

Până la 9 iulie, toate scenariile rămân deschise. Negocierile vor continua sub presiunea unui termen-limită, cu potențialul de a reconfigura relațiile economice transatlantice pentru următorii ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: