Redactia.ro
Home » Știri » Temperaturi extreme în toată țara. ANM a emis COD PORTOCALIU

Temperaturi extreme în toată țara. ANM a emis COD PORTOCALIU

canicula

Pe data de 10 iulie, România se confruntă cu un val de căldură intens, determinând autoritățile să emită avertizări meteo de cod galben și portocaliu. Aceste avertizări vin ca urmare a temperaturilor ridicate și a disconfortului termic accentuat, afectând majoritatea regiunilor din țară. Mai jos, vom detalia zonele afectate și fenomenele meteo așteptate.

Cod galben: Val de căldură și disconfort termic ridicat

În intervalul 10 iulie, valul de căldură se va extinde și intensifica în toate regiunile României. Temperaturile maxime vor oscila între 33 și 37 de grade Celsius, creând un disconfort termic semnificativ. Indicele temperatură-umezeală (ITU) este așteptat să depășească pragul critic de 80 de unități pe arii extinse, indicând un nivel periculos de disconfort pentru populație. De asemenea, în unele zone, temperaturile minime nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând ceea ce meteorologii numesc o „noapte tropicală.”

Acest val de căldură afectează în mod special persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii mici și persoanele cu afecțiuni cronice. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și utilizarea unor măsuri de protecție adecvate.

Cod portocaliu: Caniculă severă în vestul și sudul țării

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București, valul de căldură va fi și mai intens. În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge valori de 37 până la 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat. Indicele ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce impune măsuri stricte de precauție.

Minimele termice nocturne în aceste județe nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, continuând tendința de „nopți tropicale.” Populația este sfătuită să evite activitățile fizice intense în aer liber și să utilizeze aerul condiționat pentru a menține un mediu răcoros în interior.

Măsuri preventive și recomandări pentru populație

În fața acestui val de căldură, autoritățile locale și naționale au emis mai multe recomandări pentru a ajuta populația să facă față temperaturilor extreme. Printre aceste recomandări se numără:

  1. Hidratarea corespunzătoare: Consumul de apă este esențial pentru a evita deshidratarea. Se recomandă evitarea băuturilor alcoolice și a celor cu conținut ridicat de zahăr.
  2. Protecție solară: Utilizarea de creme cu factor de protecție solară, pălării și haine lejere din materiale naturale poate reduce riscul de arsuri solare și insolație.
  3. Activități în interior: Se recomandă limitarea activităților în aer liber în timpul orelor de vârf ale căldurii, preferând spațiile răcoroase și bine ventilate.
  4. Monitorizarea persoanelor vulnerabile: Este important să se acorde o atenție sporită copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu probleme de sănătate, asigurându-se că aceștia sunt bine hidratați și protejați de căldură.
  5. Utilizarea rațională a resurselor energetice: Consumul responsabil de energie electrică pentru a evita supraîncărcarea rețelelor de electricitate în perioadele de vârf.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: