Redactia.ro
Home » Știri » Teodor Meleșcanu, pus neconstituțional la șefia Senatului. Decizia judecătorilor CCR

Teodor Meleșcanu, pus neconstituțional la șefia Senatului. Decizia judecătorilor CCR

Teodor Meleșcanu

Judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional. Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

„În ziua de 22 ianuarie, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunţat asupra:

Sesizării de neconstituționalitate a dispozițiilor Hotărârii Senatului nr.36/ 2019 pentru alegerea președintelui Senatului, sesizare formulată de 33 de senatori.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Teodor Meleşcanu a fost ales președinte al Senatului

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR, transmis de Digi 24.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD.

ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție. Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susține un singur candidat.

Meleșcanu refuză să demisioneze

Teodor Meleșcanu a anunțat că exclude o demisie până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării judecătorilor CCR. „Având în vedere că este o premieră, așteptăm motivele pentru a proceda în consecință”, a spus Meleșcanu într-o conferință de presă.

„Până la publicarea în Monitorul Oficial eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am, după publicare, vom face consultări pentru a găsi cea mai bună soluție”, a adăugat el.

El a atras atenția că decizia judecătorilor CCR nu a fost adoptată cu unanimitate.

„Nu numai că nu am ce să-mi reproșez dar avem argumente foarte solide care au fost depuse la CCR, faptul că nu a fost în unanimitate dovedește că au fost și alte puncte de vedere. Din momentul publicării în Monitorul Oficial (decizia, n.red.) este obligatorie pentru toată lumea”, a completat președintele Senatului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: