Redactia.ro
Home » Știri » Test COVID în loc de 14 zile de izolare pentru persoanele care se întorc din străinătate

Test COVID în loc de 14 zile de izolare pentru persoanele care se întorc din străinătate

covid-19

Vești bune pentru românii care se întorc din străinătate! Măsura de izolare timp de două săptămâni la revenirea în țară ar putea fi înlocuită cu dovada unui test de Covid-19 negativ. O decizie în acest sens ar putea fi luată în acestă săptămână.

Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, luni, 21 septembrie, care a precizat că măsurile interne rămân în vigoare.

„Noi am aşteptat pentru că la nivelul UE există o dezbatere pentru că se încearcă adoptarea unor măsuri comune. Săptămâna această vom analiza evoluţiile din fiecare ţară şi vom decide în CNSU dacă vom da posibilitatea de a utiliza modalitatea de testare. Adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuţii şi în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, a explicat Orban, pentru Digi24.

Șeful Executivului a spus că în ceea ce priveşte măsurile interne, ele rămân în vigoare. „În ceea ce priveşte măsurile interne, sunt cele care sunt în vigoare. Ele sunt stabilite în funcţie de nivelul de răspândire. Noi am stabilit care sunt criteriile pe baza cărora se pot lua diferite măsuri. Pe analiza noastră, chiar dacă am avut o uşoară creştere, nu este o creştere care să ne îngrijoreze”, a mai spus premierul.

Lista țărilor pentru care este obligatorie izolarea de 14 zile la întoarcerea în România poate fi consultată AICI.

Expert în sănătate publică: „Carantina va reveni”

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, crede că România va intra din nou în carantină. Nu va mai fi vorba despre o carantină în toată țara, ci în anumite orașe sau chiar județe, unde numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va înregistra o creștere semnificativă.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei.”, spune Răzvan Cherecheș, potrivit digi24.ro.

În opinia sa, situația electorală din România a făcut ca numărul amenzilor acordate celor care nu poartă mască să scadă. Acesta susține că amendarea celor indisciplinați ar duce la creșterea siguranței cetățenilor.

Loading...