TikTok a fost redeschis în Statele Unite ale Americii, la câteva ore după ce, în urma unei legi recente, aplicația a fost interzisă pe teritoriul american.
Într-un moment de intensă speculație și incertitudine, Donald Trump le-a promis tuturor cetățenilor americani că va încerca să rezolve situația și să protejeze interesele naționale.
Acesta a avut, de asemenea, un mesaj important pentru toți cei care folosesc platforma: TikTok ar putea rămâne activ în SUA, dar sub noi condiții.
TikTok revine în SUA
Începând cu 19 ianuarie 2025, statutul TikTok în Statele Unite a fost marcat de incertitudine, începând cu interdicția aplicată la nivel național.
Această măsură a fost impusă de o lege adoptată în aprilie 2024, care prevedea ca TikTok să își vândă operațiunile din SUA până la termenul limită stabilit, altfel risca să fie închisă.
Legea a fost introdusă ca urmare a îngrijorărilor legate de securitatea națională, în special în ceea ce privește protecția datelor utilizatorilor americani și influența posibilă a unor adversari străini.
În urma intrării în vigoare a legii, TikTok a fost efectiv „deconectat” din SUA, iar utilizatorii au fost întâmpinați cu mesaje de tipul „offline” și cu notificări care le recomandau să rămână „pe fază” pentru informații suplimentare.
Mai mult decât atât, aplicația a fost eliminată din magazinele virtuale, inclusiv Apple App Store și Google Play Store, iar această decizie a afectat și alte aplicații deținute de ByteDance, compania-mamă din China, precum Lemon8 și CapCut.
Măsurile anunțate de Donald Trump
Totuși, în ciuda acestei situații, lucrurile au luat o turnură neașteptată atunci când președintele ales, Donald Trump, a a declarat că va emite un ordin executiv pentru a extinde termenul limită cu încă 90 de zile, oferind astfel timp suplimentar companiei ByteDance pentru a negocia vânzarea operațiunilor TikTok către o entitate non-chineză.
Prin această măsură, Trump speră să răspundă preocupărilor de securitate care au dus la interdicția inițială.
„Cer companiilor să nu lase TikTok să rămână închis! Voi emite un ordin executiv luni pentru a prelungi perioada de timp înainte ca interdicțiile legii să intre în vigoare, astfel încât să putem face o înțelegere pentru a ne proteja securitatea națională. Ordinul executiv va confirma, de asemenea, că nu va exista nicio tragere la răspundere pentru nicio companie care a ajutat să TikTok să rămână online înainte de emiterea acestui ordin”, a declarat Donald Trump, potrivit spynews.ro.
În urma acestui anunț, TikTok a început să-și restabilească serviciile pentru utilizatorii din SUA, deși aplicația rămâne în continuare indisponibilă pentru noi descărcări din Apple App Store.
O soluție inedită
În continuare, Trump a propus o soluție inovativă pentru a rezolva criza TikTok: formarea unei companii mixte, în care o firmă din SUA să dețină 50% din platformă.
Această mișcare ar permite actualilor proprietari ai TikTok să-și păstreze profiturile obținute pe piața americană, iar aplicația să rămână activă pe teritoriul SUA, protejând în același timp interesele naționale.
„Americanii merită să vadă inaugurarea noastră interesantă de luni, precum și alte evenimente și conversații. Aș dori ca Statele Unite să aibă o deținere de 50% din acțiunile TikTok într-o asociere mixtă. Făcând acest lucru, salvăm TikTok, îl păstrăm pe mâini bune și îi permitem să funcționeze. Fără aprobarea SUA, nu există TikTok. Cu aprobarea noastră, valorează sute de miliarde de dolari – poate mii de miliarde. Prin urmare, gândul meu inițial este o asociere în comun între actualii proprietari și/sau noi proprietari, prin care SUA primește o participație de 50% într-o asociere în participațiune creată între SUA și orice cumpărător alegem”, a transmis președintele.
Astfel, în urma acestui anunț și a măsurilor luate de Donald Trump, TikTok și-a reluat parțial activitatea în Statele Unite, iar tensiunea legată de viitorul platformei rămâne ridicată.
Dacă măsurile propuse de Trump vor avea succes, TikTok ar putea să își continue activitatea în SUA, oferind utilizatorilor din această țară accesul la una dintre cele mai populare aplicații de socializare ale momentului.
În schimb, dacă nu se ajunge la un acord, platforma ar putea să fie din nou interzisă, lăsând o întrebare deschisă în privința viitorului său pe piața americană.