Redactia.ro
Home » Știri » Toma Caragiu ar fi împlinit 97 de ani. Cum va fi comemorat în orașul natal (galerie foto)

Toma Caragiu ar fi împlinit 97 de ani. Cum va fi comemorat în orașul natal (galerie foto)

GALERIE FOTO (8)

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925, la Hrupisti, o localitate din Grecia. Provenea dintr-o familie de origine aromână. S-au mutat în România în 1940, stabilindu-se la Ploieşti. Aici a urmat cursurile Şcolii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.

Toată lumea știe că Toma Caragiu a fost un actor român de origine aromână, cu activitate bogată în radio, teatru, televiziune și film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame, unul dintre filmele sale de referință fiind Actorul și sălbaticii (1975).

A fost angajat în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti. Mai apoi, angajat al Teatrului de Stat din Constanţa. La 28 de ani este numit în funcţia de director al Teatrului de Stat din Ploieşti. În această poziție s-a aflat pentru următorii 12 ani. În memoria sa, din 1991, teatrul din Ploieşti a fost numit Teatrul „Toma Caragiu“.

Toma Caragiu, omagiat la Ploiești, la teatrul care-i poartă numele

„Duminică, 21 august, se împlinesc 97 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, personalitate a scenei teatrale româneşti care s-a remarcat, de asemenea, printr-o activitate artistică prolifică în radio, televiziune şi cinematografie. (…)

Pentru a onora amintirea celui care şi-a pus amprenta asupra evoluţiei instituţiei noastre şi a marca acest moment aparte, reprezentat de împlinirea a 97 de ani de la naşterea sa, Teatrul ‘Toma Caragiu’ va organiza, în această duminică, o serie de activităţi care se doresc a fi o umilă reverenţă în faţa personalităţii exemplare a marelui artist“, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, de la ora 10:00, va fi adus un omagiu la statuia acestuia, amplasată în scuarul din vecinătatea Teatrului, şi la bustul din foaierul Teatrului „Toma Caragiu”.

„Pe parcursul întregii zile, aleea pietonală din faţa teatrului se va impregna cu frânturi din sufletul celui al cărui nume îl poartă şi va găzdui o expoziţie fotodocumentară ce prezintă imagini care au imortalizat o parte din marile roluri ale lui Toma Caragiu din spectacole montate de regizori de renume pe scena teatrului ploieştean şi pe scenele unor importante instituţii teatrale din Bucureşti.

Ziua se va încheia cu proiecţia unui material video, un album vizual ce va reuni unele dintre celebrele sale monologuri, dar şi scenete în care i-a avut parteneri pe Marin Moraru, Tamara Buciuceanu-Botez, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu sau Mircea Diaconu“, informează sursa citată.

Proiecţia va putea fi vizionată începând cu ora 20:00, într-un spaţiu special amenajat la intrarea în Teatrul „Toma Caragiu“. În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, ambele activităţi exterioare se vor desfăşura în foaierul teatrului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: