Redactia.ro
Home » Stil de viață » Topul celor mai mari producători de cafea din lume

Topul celor mai mari producători de cafea din lume

Cafeaua este o băutură foarte apreciată de marea majoritate a oamenilor, fiind a treia cea mai consumată băutură după apă și ceai. Totodată, aceasta se află și în topul celor mai comercializate produse pe plan global, clasându-se pe al doilea loc după petrol.

Cafeaua nu este doar o licoare obișnuită ce îți dă energie pentru întreaga zi, ea este întrebuințată și de către industria farmaceutică, cosmetică, dar și pentru realizarea băuturilor derivate pe bază de cofeină.

Cafeaua Arabica versus cafeaua Robusta

Puțini știu că faimoasa cafea poate fi de două tipuri, Arabica și Robusta, existând câteva diferențe fundamentale între ele.

Primul criteriu care deosebește cele două soiuri este gustul. Cafeaua Arabica este cunoscută pentru gustul ei aromat și dulceag, în timp ce cafeaua Robusta are un gust înțepător, amărui. Gustul amărui al cafelei Robusta este dat de concentrația mai mare de cofeină.

La nivel global, peste 75% din producția de cafea este de origine Arabica, cafeaua de tip Robusta fiind produsă în procent de 25%. Prețul cafelei Arabica este de două ori mai mare decât cel al cafelei Robusta, dat fiind timpul îndelungat de creștere al arborelui de cafea Arabica, dar și savoarea aparte a acesteia.

Clasamentul marilor producători de cafea

  1. Brazilia – 44.200.000 kilograme

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, menținându-și această poziție încă de acum aproape două secole. Acest fapt este datorat climei propice cultivării cafelei, cât și modului unic de uscare al acesteia. Plantațiile de cafea Arabica din Brazilia sunt situate în Minas Gerais, Sao Paolo și Parana.

  1. Vietnam – 27.500.000 kilograme

Producția de cafea reprezintă un pilon cheie în economia vietnameză, după orez. Deși producția a scăzut dramatic în timpul Războiului din Vietnam, cu timpul acest lucru s-a schimbat. În anul 2016 producția de cafea atingea 2 milioane de tone, comparativ cu anul 1975, când producția a fost de doar 6,000 de tone. Țara este recunoscută pentru cafeaua de tip Robusta și pentru o băutură tradițională obținută din cafea în combinație cu laptele condensat.

  1. Columbia – 13.500.000 kilograme

În trecut, Columbia se afla pe al doilea loc în topul marilor producători de cafea, însă aceasta a fost surclasată de Vietnam din cauza modificărilor de climă survenite în ultimii ani. Scăderea producției poate fi pusă pe seama încălzirii globale. Între 1980 și 2010 temperatura a crescut treptat iar precipitațiile s-au înmulțit, fapt ce a generat micșorarea recoltelor de cafea.

Cafeaua nu este doar o simplă băutură, ci este un amestec de cultură, artă și știință de la prima până la ultima înghițitură.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: