Redactia.ro
Home » Știri » Tot ce trebuie să știi despre ambalajele SGR în cazul în care magazinul refuza să îți plătească garanția. E atât de simplu

Tot ce trebuie să știi despre ambalajele SGR în cazul în care magazinul refuza să îți plătească garanția. E atât de simplu

Reciclarea pet-urilor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a tras un semnal de alarmă cu privire la comportamentul unor magazine care refuză să plătească garanția de 50 de bani pentru ambalajele returnate de cetățeni. Acesta a subliniat necesitatea tratării cu fermitate a acestor situații pentru a descuraja astfel de practici în viitor. Mircea Fechet a anunțat că operatorii economici care nu respectă obligația de a returna garanția pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Cum pot cetățenii să își apere drepturile

Ministrul Mediului a explicat că cetățenii trebuie să fie conștienți de dreptul lor de a primi rambursarea garanției pentru ambalajele returnate. În cazul în care un comerciant refuză să ramburseze această garanție, oamenii pot sesiza Garda de Mediu fie în scris, fie telefonic sau pe pagina de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu.

Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept, de a li se rambursa garanția și, în momentul în care sunt refuzați de către comercianți în ceea ce privește rambursarea acestei garanții, pot sesiza Garda de Mediu în scris sau telefonic ori pe pagina de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu,” a declarat Mircea Fechet.

Cuantumul sancțiunii pentru astfel de încălcări poate ajunge până la 50.000 de lei. Ministrul a subliniat că astfel de situații trebuie tratate cu toată fermitatea pentru a descuraja acest comportament în viitor. „Eu am transmis colegilor mei că astfel de situații trebuie tratate cu toată fermitatea, pentru a descuraja un astfel de comportament în viitor. Oamenii, dacă sunt refuzați o dată, de două sau trei ori s-ar putea să arunce ambalajele pur și simplu, așa cum se întâmpla înainte, la pubelă, înțelegând că sunt păgubiți cu cei 50 de bani. Astfel, acele PET-uri, în loc să ajungă în fabricile de reciclare, vor ajunge, în cel mai bun caz, pe gropile de gunoi,” a menționat Mircea Fechet.

Lipsa de informare și reacția autorităților

Ministrul Mediului a observat, în timpul vizitelor sale recente în județul Bacău, că multe magazine, în special din mediul rural, refuză să plătească garanția de 50 de bani pentru ambalajele returnate de cetățeni. Mircea Fechet a subliniat că această practică nu se datorează doar lipsei de informare, ci și unei lipse de bună-credință din partea unor comercianți.

În ultimele săptămâni, am călătorit foarte mult, cu precădere în județul Bacău, și am vizitat foarte multe magazine, mai ales din mediul rural. Am constatat că, dincolo de lipsa de informare și bună-credință a unor astfel de comercianți, sunt foarte multe situații în care magazinul refuză să plătească garanția cetățenilor,” a declarat ministrul.

El a adăugat că a cerut colegilor de la Garda de Mediu să explice inițial comercianților obligațiile legale, iar în cazurile în care se constată abateri repetate, să aplice sancțiuni.

De fiecare dată am spus colegilor de la Garda de Mediu: mai întâi explicați, poate apreciați că se impune un avertisment. Eu cred că am depășit faza în care trebuia să învățăm ceea ce aveam de învățat, am depășit primele șase luni de funcționare ale Sistemului Garanție-Returnare și ceea ce le propun colegilor mei este că, în măsura în care identifică astfel de practici în care magazinele își bat joc de cetățenii din satul respectiv sau din comuna respectivă, bănuiesc că se întâmplă și la oraș acest lucru, să sancționeze acei operatori economici, pentru a ne asigura că toți cetățenii României sunt tratați cu respectul cuvenit și cu aplicarea legii,” a mai susținut ministrul.

Importanța respectării sistemului de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare este esențial pentru încurajarea reciclării și reducerea deșeurilor, contribuind astfel la protecția mediului. Atunci când magazinele refuză să plătească garanția de 50 de bani pentru ambalajele returnate, nu doar că încalcă legea, dar descurajează și comportamentul responsabil al cetățenilor.

Mircea Fechet a subliniat că respectarea acestui sistem este crucială pentru a preveni ca ambalajele să ajungă în gropile de gunoi în loc să fie reciclate. El a subliniat că, prin descurajarea refuzului de a plăti garanția, se poate asigura că mai multe ambalaje ajung în fabricile de reciclare, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: