Redactia.ro
Home » Știri » Toți locuitorii unui sat din România poartă același nume. Este incredibil prin ce au ajuns să se diferențieze acești săteni

Toți locuitorii unui sat din România poartă același nume. Este incredibil prin ce au ajuns să se diferențieze acești săteni

Sat. Sursă foto: Pixabay

În județul Neamț, un mic sat din comuna Bicazu Ardelean a devenit cunoscut pentru o particularitate rar întâlnită. Aproape toți locuitorii din satul Țepeșeni poartă același nume de familie: Țepeș. Această situație unică a generat de-a lungul timpului numeroase confuzii, dar și o serie de soluții ingenioase pentru a evita încurcăturile.

Comuna cu oamenii care poartă același nume

Comuna Bicazu Ardelean, care administrează satul Țepeșeni, numără circa 3.600 de locuitori. Din aceștia, peste 300 de persoane locuiesc în Țepeșeni și, surprinzător, majoritatea au numele de Țepeș. Această particularitate a creat dificultăți atât pentru autorități, cât și pentru localnici în interacțiunile zilnice.

Pentru a diferenția locuitorii cu același nume, în cărțile de identitate ale acestora apare un nume suplimentar, cunoscut ca poreclă. Aceste porecle sunt purtate cu mândrie de cetățeni și ajută la identificarea lor în comunitate.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”, a declarat pentru Adevărul un tânăr din satul Țepeșeni.

Poștașii și autoritățile locale se confruntă adesea cu dificultăți în a identifica corect destinatarii

„A…dar numai o dată i-am încurcat? Nu aveai cum să nu îi încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare”, a declarat pentru Observator News poștașul comunei.

„Satul Ţepeşeni este cel mai complicat. Pe toţi locuitorii îi cheamă Ţepeş”, a subliniat și un alt oficial din cadrul Poștei din comună.

Localnicii povestesc că această situație a apărut după ce domnitorul Vlad Țepeș s-a refugiat o perioadă în munții din zonă.

„Aici, în zona asta, Vlad Ţepeş s-a refugiat o perioadă de vreme în munţi. A venit aici am înţeles şi a rămas pe la mănăstirea Bistriţa, unde era şi mama lui, venită ca măicuţă. În felul ăsta, Ţepeşii s-au tot înmulţit. Şi uite aşa, a apărut satul Ţepeş”, declara un bătrân.

Ce spun bătrânii din această zonă

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni”, a declarat pentru Adevărul, Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“, un alt bătrân din sat.

Poreclele au devenit esențiale pentru locuitorii din Țepeșeni. Acestea nu doar că îi ajută să se distingă unul de celălalt, dar reflectă și o parte din identitatea și istoria fiecărei familii. Fiecare poreclă are o poveste și este transmisă din generație în generație, menținând astfel tradițiile și cultura locală.

Comunitatea din Țepeșeni este strâns unită, iar locuitorii se ajută reciproc în momentele de nevoie. Faptul că toți au același nume a creat un sentiment puternic de apartenență și solidaritate. Această particularitate unică a satului a devenit un punct de mândrie pentru locuitori, care o consideră parte integrantă a identității lor.

Particularitatea numelui comun a atras și atenția turiștilor. Satul Țepeșeni a devenit o atracție pentru cei interesați de istoria și tradițiile locale. Vizitatorii vin să descopere poveștile din spatele poreclelor și să afle mai multe despre legăturile istorice cu Vlad Țepeș. Aceasta a contribuit la dezvoltarea turismului în zonă și la creșterea interesului pentru cultura locală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: