Redactia.ro
Home » Știri » Toți românii trebuie să știe asta! Începând cu ce dată se vor schimba buletinele în România

Toți românii trebuie să știe asta! Începând cu ce dată se vor schimba buletinele în România

Află când vor începe să se schimbe buletinele în România pentru a include informații vitale de sănătate, cum ar fi grupa sanguină și factorul Rh, și ce înseamnă aceasta pentru tine.

O schimbare majoră se profilează la orizont pentru cetățenii români în ceea ce privește actele de identitate. Într-un efort de a îmbunătăți răspunsul în situații de urgență medicală, autoritățile române plănuiesc să includă informații vitale de sănătate pe noile cărți de identitate. Aceasta reprezintă o inițiativă care ar putea, literalmente, să facă diferența între viață și moarte.

Se schimbă buletinele

Proiectul propus de Alianța pentru Unirea Românilor, care vizează includerea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh pe noile cărți de identitate, a fost aprobat de Senat pe 3 octombrie 2023. Această propunere este acum în dezbatere în Camera Deputaților, care va avea ultimul cuvânt în această privință.

Includerea grupei sanguine și a factorului Rh este considerată esențială pentru personalul medical în situații de urgență. Fie că este vorba de victime ale accidentelor rutiere sau de români care ajung în stări grave de inconștiență, accesul rapid și neîngrădit la aceste informații poate accelera semnificativ procesul de acordare a primului ajutor și, prin urmare, poate salva vieți.

Această schimbare nu doar că va facilita intervenția rapidă în cazuri de urgență, dar va și îmbunătăți funcționarea generală a Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și de Prim Ajutor. Prin asigurarea că personalul medical are acces imediat la informații cruciale, se pot reduce timpii de așteptare și se pot evita complicațiile neașteptate.

Ce conțin în prezent buletinele

Până în prezent, cărțile de identitate românești includ numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data nașterii, semnătura, imaginea facială, CNP-ul și adresa de domiciliu. Adăugarea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh va completa aceste date, oferind un nou nivel de utilitate documentelor de identificare.

O altă schimbare semnificativă este introducerea cărților de identitate electronice, un pas important în modernizarea sistemului de identificare al cetățenilor. Aceste cărți electronice, care vor fi disponibile începând cu luna august a acestui an, marchează un avans tehnologic important, fiind prevăzute să înlocuiască documentele tradiționale.

Într-un efort de a se adapta la noile tehnologii, România va permite emiterea cărților de identitate electronice începând cu vârsta de 12 ani, scăzând astfel limita de vârstă de la 14 ani. Această măsură oferă părinților posibilitatea de a solicita aceste documente chiar și pentru copiii mai mici, asigurând astfel o mai bună protecție și identificare a minorilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: