Redactia.ro
Home » Știri » Toți șoferii trebuie să știe! S-a schimbat codul rutier

Toți șoferii trebuie să știe! S-a schimbat codul rutier

În cât timp primești acasă amenda radar? Cum poți scăpa de plata sancțiunii

Într-o mișcare menită să îmbunătățească siguranța pe drumurile publice, autoritățile din România au adus modificări semnificative în Codul Rutier. Una dintre cele mai notabile schimbări permite poliției să sancționeze șoferii agresivi pe baza filmărilor video. Această modificare vine ca răspuns la creșterea incidentelor de comportament agresiv în trafic și își propune să descurajeze astfel de comportamente periculoase.

Amenzi pe baza filmărilor video

Conform noilor reglementări, poliția rutieră are acum autoritatea de a emite amenzi pe baza filmărilor video în care sunt surprinși șoferi manifestând un comportament agresiv. Aceasta include manevre periculoase, cum ar fi depășirile riscante, schimbările bruște de bandă fără semnalizare și intimidarea altor participanți la trafic.

Filmele pot proveni atât de la camerele de supraveghere amplasate de autorități, cât și de la înregistrările făcute de către alți șoferi sau pietoni. Această măsură vine în întâmpinarea nevoii de a avea dovezi clare și incontestabile pentru sancționarea comportamentului agresiv pe drumurile publice.

Potrivit autorităților, această măsură este menită să descurajeze comportamentul periculos la volan și să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere. Șoferii trebuie să fie conștienți că fiecare acțiune din trafic poate fi monitorizată și sancționată, ceea ce ar trebui să conducă la o creștere a responsabilității și a respectului față de ceilalți participanți la trafic.

Amenzi și puncte de penalizare pentru montarea ilegală a dispozitivelor pe mașini

O altă modificare importantă adusă Codului Rutier se referă la montarea ilegală a anumitor dispozitive pe autovehicule. Șoferii care montează dispozitive neautorizate riscă amenzi semnificative și puncte de penalizare. În mod specific, montarea pe mașină a dispozitivelor care pot perturba sau interferează cu sistemele electronice ale vehiculelor sau infrastructurii rutiere este strict interzisă.

Conform noilor reglementări, amenda pentru montarea unor astfel de dispozitive poate ajunge până la 3.300 de lei, echivalentul a 20 de puncte de amendă. Aceste dispozitive includ, dar nu se limitează la, blocatoare de semnal GPS, detectoare de radar sau alte echipamente similare care pot compromite siguranța rutieră.

Autoritățile subliniază importanța respectării acestor reglementări, subliniind că astfel de dispozitive nu doar că pun în pericol siguranța rutieră, dar pot interfera și cu investigațiile autorităților sau cu sistemele de monitorizare a traficului.

Impactul schimbărilor asupra siguranței rutiere

Implementarea acestor modificări în Codul Rutier are ca scop principal creșterea siguranței pe drumurile publice din România. Permițând poliției să utilizeze filmările video ca dovadă pentru sancționarea șoferilor agresivi, se creează un mediu în care comportamentele periculoase sunt descurajate, iar participanții la trafic se simt mai protejați.

De asemenea, sancționarea montării ilegale a dispozitivelor pe autovehicule va contribui la menținerea integrității sistemelor de siguranță și de monitorizare a traficului. În ultimii ani, utilizarea acestor dispozitive a devenit din ce în ce mai răspândită, punând în pericol nu doar pe cei care le folosesc, ci și pe ceilalți participanți la trafic.

Autoritățile au anunțat că vor intensifica controalele și monitorizarea pentru a se asigura că noile reglementări sunt respectate. De asemenea, campaniile de informare publică vor fi intensificate pentru a educa șoferii cu privire la importanța respectării noilor reguli și la consecințele nerespectării acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: