Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce să nu faci sub nicio formă în această sfântă zi

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce să nu faci sub nicio formă în această sfântă zi

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce să nu faci sub nicio formă în această sfântă zi

Tradiții și obiceiuri de Florii. Duminica Flriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare. Este menită pentru amintirea intrătii triumfale ale Mântuitorului în cetatea Ierusalim, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Ce să nu faci sub nicio formă în această sfântă zi.

Oamenii au luat ramuri de finic și au ieșit cu sufletul curat și plini de fericire să-l întâmpine pe Iisus cu ovații: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.În ziua de Florii bisericile sfințesc ramuri de sălcii. Acestea se ia din biserică de către credincioși și sunt puse acasă la loc de cinste, lângă icoane. Săptămâna ce urmează după această sărbătoare mare este numită Săptămâna Patimilor și este considerată o săptămână a tristeții.

De altfel, începând cu seara aceasta în fiecare biserică se face o slujbă specială care poartă denumirea de denie și care amintește de viața Mântuitorului de la intrarea în Ierusalim până la Învierea morții Sale. Tot în ziua de Florii, este dezlegare la pește.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Una dintre cele mai cunoscute tradiții o reprezintă sfințirea ramurilor de salcie. Credincioșii le duc dimineața la biserică, preotul le sfințește, iar credincioșii se întorc cu ele acasă. Toate obiceiurile și tradițiile care se țin cu sfințenie la sat au legătură în general cu bunul mers al lucrurilor și cu viața liniștită de atunci înainte.

În unele regiuni din România se coc pâinici din grâu. Se fac câte una pentru fiecare menbru al familiei din acea casă în funcție de vârsta fiecăruia. Copilul cel mai tânăr va avea o pâinică micuță, până la cel mai bătrân care va avea pâinica cea mai mare. Apoi pâinicile se dau de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Fetele au obiceiul de a pune la miezul nopții spre Florii apă cu busuioc la fiert. A doua zi trebuie să se spele cu ea pe cap pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcinile unui păr înflorit spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”.

De altfel, din bătrâni se spune că așa cum va fi vremea de Florii o să fie și în ziua de Paște. Dacă cântă broștele până în ziua de Paște, va fi o vară frumoasă.

Ce să nu faci sub nicio formă în această sfântă zi

Avem atâtea tradiții și superstiții frumoase, însă trebuie să ținem cont și de cele mai puțin frumoase. În acestă zi sfântă nu e bine să plantăm pomi pentru că aceștia doar vor înflori, nu vor avea și roade. De altfel, nu trebuie să te speli pe cap în această zi pentru că vei încărunții și vei albi prematur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: