Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce nu este bine să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce nu este bine să faci în această zi

Obiceiuri de Înălțarea Domnului

În această zi, creștin ortodocși sărbătoresc Înalțarea Domnului, care mai este numită de popor și Ispas. Această sărbătoare importantă este prăznuită în fieacare an la 40 de zile de la Înviere Domnului.

Astăzi, credincioșii se vor saluta cu „Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.

Ce se întâmplă de Înălțarea Domnului

În Biblie este menționat că Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, apoi s-a Înălțat la cer.

Apostolii au fost martorii evenimentului special, dar printre creștini circulă informația că printre martori s-ar fi numărat și un cioban, Ispas.

De asemenea, Biblie mai spune că Iisus Hristos și-a profețit revenirea și i-a încredințat pe apostolu că îl va trimite pe Duhul Sfânt,iar acest lucru a avut zece zile mai târziu, de Rusalii.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Astăzi, creștin ortodocșii se vor saluta cu ”Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”. Mai toate obiceiurile legate de această zi sunt legate de pomenirea și ospătarea sufletelor morților care se află în aer, astfel, sufletele lor se vor înălța la cer.

În această zi se poartă frunze de nuc la brău ca Hristos când s-a înălțat la cer, se bat vitele cu leuștean, ca să se îngrașe și să fie ferite de toate bolile.

De asemenea, se taie păr din vărful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se “sa ne dea Dumnezeu atatia miei si vitei cate furnici in furnicar!”.

Totodată, în ziua de Ispas nu se dă foc și sare din casă, iar ce se seamănă după Ispas, nu va crește niciodată. Femeile care au morți în familie, împart azime calde, ceapă verde și băutură pentru sufletele celor adormiți.

Ce nu este bine să faci în ziua de Ispas

Potrivit creștinilor, în această zi mare de sărbătoare nu se spală, nu se calcă și nu se coase, iar gospodinele nu au voie să facă curat în casă.

Nu este bine să fii certat sau să ai vreun conflict cu semenii, și nu este bine să dai vreun obiect din casă astăzi.

După Liturghie, la toate bisericile, mănăstirile, troițele, cimitireșe și monumentele se vor oficia slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: