Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri la nunțile țiganilor. Care sunt datinile și cum se căsătoresc tinerii romi

Tradiții și obiceiuri la nunțile țiganilor. Care sunt datinile și cum se căsătoresc tinerii romi

Tradiții și obiceiuri la nunțile țiganilor

Nunțile sunt deosebit de importante la români, acesta fiind momentul în care doi îndrăgostiți își unesc destinele pentru totdeauna. Dar iată ce tradiții au țiganii la aceste evenimente cruciale.

Tradiții ale romilor la nunți. Acestea sunt foarte diferite

În primul rând, înainte de a ajunge la nuntă, tinerii care au o relație trebuie să aibă înștiințarea și aprobarea părinților. În caz contrar, bărbatul și viitorul mire o fură de iubita lui de acasă și aceștia trebuie să se ascundă timp de mai multe zile.

În tot acest timp, familiile celor doi trebuie să ia o decizie în acest sens, pentru a stabili dacă vor fi sau nu de acord cu relația. De cele mai multe ori, acestea ajung la un consens și decid să îi lase pe tinerii îndrăgostiți să își trăiască iubirea.

Totuși, există și situațiii aparte în care părinții nu sunt de acord cu relația celor doi, iar părinții fetei vor începe demersurile pentru a-și recupera fata.

După ce petrecerea de nuntă începe deja, mireasa, împreună cu cavalerul de onoare, începe să strângă darul. Aceasta merge printre meseni, care trebuie să pună în desaga ei banii cu care au venit de acasă.

Ce faci romii înainte de nuntă

Romii folosesc o turtă pe care se pun banii. Înainte, la nunțile de romi nu se cerea deloc niciun dar.

„În partea Timişoarei se plătesc fetele, dar tristul adevăr este că fata cumpărată devine sclava familiei. Am avut cazuri în care a murit cineva din familia fetei şi nu au lăsat-o la nuntă.”- a mărturisit Matei Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei Social Democrată a Romilor Ardeleni.

După ce mirii strâng darul, aceștia se retrag în camera lor, unde are loc așa numitul „jucatul cămășii”. Acolo, cei doi fac dragoste pentru prima dată, iar dacă fata se dovedește a fi virgină, petrecerea continuă și după dimineață.

De asemenea, pentru ca succesul să fie unul garantat, virginitatea fetelor este testată în casa nașului, pentru ca familia să nu se facă de râs.

Dacă după nuntă, o femeie rămâne gravidă, aceasta nu mai are voie să iasă din casă timp de șase săptămâni. Botezul este și el un eveniment la fel de fastuos ca nunta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: