Redactia.ro
Home » Știri » Tragedie! Elicopter prăbuşit: au murit cinci oameni! Se bănuieşte o mână criminală

Tragedie! Elicopter prăbuşit: au murit cinci oameni! Se bănuieşte o mână criminală

Un grav accident aerian a avut loc lângă frontiera cu Venezuela. Un elicopter al armatei Guyanei cu şapte persoane la bord a dispărut miercuri, iar vineri s-a aflat că aparatul de zbor s-a prăbuşit.

Din păcate, au fost declaraţi cinci morţi.

Conflict între Venezuela şi Guyana

Tragedia coincide cu conflictul teritorial între cele două ţări asupra Essequibo, o regiune bogată în petrol revendicată de Caracas, a anunţat armata guyaneză.

„Aparatul era în drum spre frontiera noastră. Am pierdut contactul”, a declarat şeful statului major Omar Khan într-o conferinţă de presă, plasând zona la „30 mile (45 de kilometri) de graniţă”, mai exact în Essequibo.

”Prezint condolenţele mele poporului Guyanei şi forţelor militare, dar acesta e un mesaj de dincolo: nu vă jucaţi cu Venezuela. Cel care se joacă cu Venezuela se arde”, a declarat Maduro la o adunare în faţa palatului prezidenţial Miraflores.

Mână criminală din Venezuela?

Toate suspiciunile au planat, automat, asupra armatei din Venezuela. Dar şeful Statului Major al armatei din Guyana, Omar Khan, care a anunţat ”dispariţia” elicopterului joi, a subliniat că ”nimic nu sugerează” o acţiune venezueleană. Elicopterul se deplasa în cadrul crizei între cele două ţări.

Caracas revendică de zeci de ani Essequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 kilometri pătraţi reprezentând mai mult de două treimi din Guyana şi unde trăiesc 125.000 de persoane, o cincime din populaţia sa.

Insistenţele sale au devenit mai presante de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil in 2015. Venezuela susţine că fluviul Essequibo trebuie să fie frontieră naturală – ca în 1777, în perioada Imperiului Spaniol.

Iar Guyana susţine că frontiera, care datează din perioada colonială engleză, a fost ratificată în 1899 de Curtea de Arbitraj de la Paris.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: